unlock

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Fredsopinion måste kräva ett slut på krigen

I flera repliker på mina inlägg i Sydöstran har efterfrågats svar på vilka utgångspunkter jag har i mitt länge pågående förargelseväckande skrivande. Därför kan det vara på sin plats med en kort programförklaring.
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Det är en återpublicering av förordet till pamfletten Förintelser och förintelsen som utkom 2017 på Folket i Bild/Kulturfront i Blekinges förlag och som innehåller i huvudsak skriftställningar av Jan Myrdal.

I Utrota varenda jävel från 1992 skrev Sven Lindqvist: Auschwitz var den moderna, industriella tillämpningen av en förintelse, på vilken det europeiska världsherraväldet sedan länge vilade.

Auschwitz var ingen slutpunkt. Förintelserna, krigen och folkmorden fortsatte, nu oftast under ledning av Förenta Staterna. Algeriet, Korea, Sydostasien, Indonesien, Operation Condor i Latinamerika, Palestina… Det är några exempel ur efterkrigshistorien. Och efter millenniumskiftet krigen i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Jemen.

Miljoner döda, miljoner skadade, hela länder förstörda. Den globala våldssituationen är den hårda kärnan i vår existens, sammanfattade Sven Lindqvist i sin bok Nu dog du. Bombernas århundrade, 1999.Men i allmänhetens medvetande är det som det aldrig hänt. Inte ens när det hände hände det, sa Harold Pinter i sitt nobelprisanförande 2005.

ERBJUDANDE!

Allt innehåll på sydostran.se, appen MinSydöstran och e-tidning mån-sön. Endast 1 krona första månaden! (ord pris 179 kr)

Uppgiften är att tala så det hörs om de förintelser som pågår. Och också att skapa ett medvetande om den historiska tradition av förintelser på vilken det västliga världsherraväldet vilar.

En fredsopinion måste kräva ett slut på krigen, ett slut på stödet för krigen och ta ställning för de angripna offrens rätt att försvara sig. Ty det är solidariteten med de förtryckta folken som möjliggör vår egen befrielse.

Ulf Bjerén, Karlskrona

Läs mer

Polisens jackpot - hittade knarkgömma i lägenhet

Sölvesborg

Polisens jackpot - hittade knarkgömma i lägenhet

Tillslaget motsvarar ett gatuvärde på över 300 000 kronor.

Kalmar tingsrätt dömer mannen till dagsböter.

Sölvesborg

37-åring döms för flera brott

Så blir straffet.

Fyra coronafall på gymnasieskolorna – ”Smittan sprids inte i skolan”

Karlskrona

Fyra coronafall på gymnasieskolorna – ”Smittan sprids inte i skolan”

”Allt är under kontroll”

Brott: Stoppades med kniv i bilen

Ronneby

Brott: Stoppades med kniv i bilen

Bilist misstänks för brott.

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Live

Käftsmällen: Mjällby tappade poäng på stopptid

Bladetsporten direktrapporterade.

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Nyheter

Så många nya coronafall har Blekinge fått i helgen – stor ökning

Här är den senaste statistiken