1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Shop
  2. Tjänster
  3. Annonsera
  4. Tipsa oss!
  5. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Häv svältblockaden mot Venezuela

Trump, Bolsonaro och Wallström har utnämnt Guaidó till Venezuelas statsöverhuvud och kallat den folkvalde president Maduro för ”diktator”. Det krävs inte kunskaper i folkrätt för att förstå hur fel det är att USA och EU dikterar styret i ett fjärran land.
Publicerad 20 februari 2019
Detta är en opinionstext i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Du behöver bara veta att demokrati betyder folkmakt. Det är Venezuelas folk som ska avgöra vem som ska styra landet och det har skett i ett tjugotal val (!) de senaste åren, senast i maj 2018 i ett internationellt övervakat och erkänt presidentval.

USA söker genomföra en statskupp i Venezuela. I bakgrunden finns hot om en militär intervention. För att legitimera detta kablas falska nyheter ut i en tsunamivåg av propaganda. Den humanitära krisen skylls på regimen trots att den orsakats främst av att USA tagit strypgrepp på landets ekonomi.

Det är lögn att krisen kom först och sanktionerna sedan. Redan Obama skärpte den ekonomiska krigföringen som eskalerats av Trump. Visst, faktorer som oljeprisfallet 2014 och inhemska kompradorers ekonomiska sabotage är bidragande orsaker till svårigheterna.

Trump stjäl den venezuelanska statens tillgångar för flera miljarder dollar och skänker dem fräckt till marionetten Guaidó och blockerar även andra venezuelanska tillgångar i USA-banker. Och det europeiska Euroclear-systemet fryser inne 1.65 miljarder dollar avsedda för livsmedelsimport till Venezuela.

Detta strider mot internationell lag och regelverket för internationella banktransaktioner. Först används hungervapnet för att tvinga folket på knä och sedan kommer hycklande erbjudanden om humanitär hjälp. Både FN och Röda korset bedriver hjälpverksamhet i Venezuela och kritiserar USA:s agerande.

FN:s generalsekreterare uttalar att ”humanitärt bistånd aldrig bör användas som en spelbricka.”  Media kablar ut den falska nyheten att Maduro vägrar ta emot all hjälp (TT 16 februari) i syfte att framställa honom som en galen diktator. Att Maduro avvisat hjälp från USA beror inte bara på att han ser det som en cynisk förolämpning från en regering som skadar hans land utan också på risken att hjälpen i själva verket döljer en ”Trojansk häst”.

USA:s sändebud, krigsförbrytaren Elliott Abrams, har i kongressförhör medgivit att han på 1980-talet lät föra in vapen till terrororganisationen Contras i Nicaragua kamouflerat som bistånd. Om Wallström månar om Venezuelas folk, varför uppmanar hon då inte USA att upphöra med sitt ekonomiska krig? Stoppa utsvältningen av Venezuela!

Ulf Bjerén, Karlskrona