Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Hur ska folket förstå när inte politikerna gör det?

För 100 år sedan härjade spanska sjukan i Sverige. Internationellt hade pandemin tre olika influensavågor där den första hade milda symtom och liknade en vanlig säsongsinfluensa och som främst drabbade äldre.
Publicerad 17 april 2020
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Den andra vågen hade en hög dödlighet och drabbade i ovanligt hög grad personer i åldersgruppen 20–40 år. Totalt dog mellan 50 och 100 miljoner människor, där en bidragande faktor var truppförflyttningarna under första världskriget som gjorde att pandemin uppträdde nästan samtidigt i Europa, Asien och Nordamerika. Prover som tagits visar att spanska sjukan var en variant liknande den pandemi som spreds 2009 (svininfluensan).

I hanteringen av coronapandemin har Sverige valt en unik linje, där mer eller mindre allt pågår som vanligt med undantag av större arrangemang och företag som tar egna initiativ till begränsningar. Storbritannien var inne på samma linje men ändrade sig då man såg att dödstalet skulle bli för stort och att landet riskerade att bli en trojansk häst för resten av världen – och bidra till en andra våg. Nu riskerar Sverige att bli den trojanska hästen. Om länderna inte lyckas hålla spridningen nere innan vi har vaccin för att kunna vaccinera större delen av befolkningen så kan vi ha samma situation som vi hade med spanska sjukan, med en andra och kanske tredje våg. Det må hända att viruset muteras hälften så fort som en vanlig influensa, problematiken ligger i att ju fler som smittas, desto större risk för större mutation som helt eller delvis omöjliggör ett nytt vaccin.

Annons

Sveriges regering, och regionerna, har mer eller mindre struntat i att vi riskerar att bidra till en andra våg av muterat coronavirus. Det hjälper inte att komma i efterhand som politiker med att ”Vi har varit naiva”, ”Vi kanske inte såg det komma" eller ”Vi följde och gjorde samma som andra regioner i Sverige” när resten av världen använder Sverige som ett oansvarigt exempel och har gjort det nu en längre tid.

Vi har fortfarande ett "bra" läge i Blekinge men detta kan förändras snabbt. I regionen behövs det nu ett tydligt ledarskap om att alla verksamheter (allt från dagligvaruhandel till kommunalverksamhet) ska följa Folkhälsomyndighetens föreskrifter samt att när detta inte görs så är det smittskyddsläkarens uppgift att samarbeta med kommunen för att få dem att ändra sig – och gör dem inte det så ska verksamheten stängas, punkt. Regionen bör även börja testa de personer som dör för att utröna huruvida orsaken var coronavirus eller ej. Covid-19 påverkar inte bara lungorna utan kan också orsaka att man dör av hjärtinfarkt, proppar och skador på andra organ.

Regionen skulle kunna bidra med allt från engångshandskar framför varje dagligvarubutik, till att stänga säten på bussarna så det blir enklare att hålla avståndet mellan resenärer. Vidare borde regionen gå ut med sanningsenlig information om vad som kommer att ske när vi får för många sjuka på en och samma gång, och hur urvalet om vem som får hjälp och vem som lämnas för att dö ser ut, så att alla vaknar. Folk kommer dö för att vissa medborgare inte förstår allvaret – men hur ska de kunna förstå när majoriteten av våra styrande makthavare inte gör det?

Björn T Nurhadi

Gruppledare SD

Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons