Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Åkessons livsfarliga strategi

Jimmie Åkesson har nu trappat upp sin kampanj mot invandrare genom att kräva att moskéer ska rivas.
Cyniskt • Publicerad 27 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sverigedemokraternas strategi är bland annat att sabotera Natoprocessen.
Sverigedemokraternas strategi är bland annat att sabotera Natoprocessen.Foto: Jessica Gow/TT

Hans marionett Kristersson uttalar sig lamt om att vi inte river gudstjänstlokaler i Sverige. Precis som när Jomshof uppmanar till koranbränning tycks anständigt folk tro att det rör sig om tillfällig omdömeslöshet.

””Ett nytt terrordåd skulle stärka Åkessons ställning och retorik. Jomshof skulle få bevis för att ”islam är en vidrig religion”.””
Professorn

Det kan onekligen låta som förvirrat svammel: Åkesson motiverar att riva moskéer med att det kanske predikas hemskheter där men vi vet inte omfattningen.

Annons

Att Åkesson säger sig vara bekymrad för islamistisk antisemitism framstår som bisarrt. Terrorforskaren Magnus Ranstorp tycker att uttalandet är olyckligt för att det kanske kan skapa problem genom att utmåla Sverige som islamofobt.

Det beklagas att det är ett olyckligt uttalande som kan skapa ytterligare problem med Turkiet i Natoprocessen. Man tycks inte vilja se att detta är en fullständigt cynisk och medvetenhet strategi från Åkesson och Jomshof.

Det Åkesson och Jomshof med sina provokationer vill åstadkomma är minst tre saker:

Man vill att vanliga, måttligt religiösa muslimer i Sverige att känna obehag. Detta är strategins inslag av mobbing. Det är ett led i en långsiktig politik för etnisk rensning.

För det andra vill man provocera Turkiet för att sabotera Natoansökan. Man går liksom Orban och andra politiker i extremhögern Putins ärenden.

För det tredje spekulerar de ohämmat cyniskt i att någon islamistisk galning ska provoceras till terrordåd.

Ett nytt terrordåd skulle stärka Åkessons ställning och retorik. Jomshof skulle få bevis för att ”islam är en vidrig religion”.

Att forskning visar att den ensamme terroristen oftare är psykiskt sjuk än religiöst eller ideologiskt motiverad spelar ingen roll. Kunskaper och fakta har ingen plats Åkessons och Jomshofs retorik oavsett om det gäller kriminalpolitik, klimat eller invandring.

Detta är känd extremistisk strategi. Riksdagshusbranden, anlagd i Berlin av en förvirrad kommunist, banade vägen för nazismen. Det är bara att hoppas att Åkesson räknat fel.

Att Åkesson med detta grova övertramp missar chansen att bli statsminister. Att det är en felräkning av Åkesson att sabotera Nato-processen. Att ingen ensam galning kommer att svara på Åkessons provokation.

Annons

Som den blekingske författaren Frank Heller skrev: ”Låt oss hoppas det. Men låt oss akta oss för att tro det.”

Däremot är det nog lönlöst att hoppas på att Kristersson ska inse vad priset för hans illusion av makt är.

Professorn

Annons
Annons
Annons
Annons