Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Äldreomsorgen livsviktig

”Att man kan få ha det så här bra”, ”Jag älskar er alla här” och ”tack för allt ni gör för mig”. Det är några citat från de som får vård och omsorg av våra undersköterskor i Ronneby kommun. Det illustrerar hur viktig vår äldreomsorg är.
Ronneby • Publicerad 2 maj 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sara Blixt är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.
Sara Blixt är ordförande i vård- och omsorgsnämnden.Foto: Mattias Mattisson

Att få åldras tryggt och med värdighet är mitt främsta mål som ordförande för vård- och omsorgsnämnden. Alla ska få möjlighet att leva fullt ut och med samma kvalitet, hela livet. Idag tar många av oss för givet att vår vardag genomsyras av valfrihet. Vi kan till exempel välja vårdcentral eller den skola som vi tycker passar våra egna barns behov bäst.

Varför ska vi då inte ge denna valfrihet även till våra äldre? Varför ska de utestängas från en valfrihet de haft under majoriteten av deras vuxna liv? Jag har under den senaste tiden blivit varse att Lagen om Valfrihet (LOV) inte ses med blida ögon av oppositionen, trots att detta funnits och fungerat i Ronneby sedan 2018.

Annons

Under mina första månader i nämnden har vi haft workshops angående det fantastiska vård- och omsorgsboendet som ska byggas i Johannishus. Boendet kommer att byggas i samma byggnad som en förskola, ett koncept som vi kunnat följa i tv-programmet ”Fyraåringarna på äldreboendet”.

I Johannishus är det en privat aktör som bygger och kommunen ska själva sedan driva verksamheten. Det gamla omsorgsboendet Ålycke ska därefter renoveras och göras om till trygghetsboende, en alltmer efterfrågad boendeform som kommer att attrahera fler äldre att vilja bosätta sig i Johannishus under lång tid framöver.

Lindebo, i Bräkne Hoby, är ett vård- och omsorgsboende som byggdes på 60-talet och är i stort behov av renovering. Personalen har larmat om mögellukt i lägenheterna, tungjobbade lokaler och slitna utrymmen. Nu vill ett privat bolag bygga ett helt nytt, och större vård- och omsorgsboende, med anpassade och moderna lägenheter, som sedan ska drivas av ett vårdföretag.

Frågan om valfrihet är viktigt, inte bara för de äldre som ska kunna välja själva hur de vill bo, utan även för vår personal. Jag tycker att det är en självklarhet att våra duktiga undersköterskor ges möjligheter till karriärutveckling och att välja arbetsplats. Inte minst är det viktigt för att kunna höja såväl lön som yrkets status.

”Frågan om valfrihet är viktigt, inte bara för de äldre som ska kunna välja själva hur de vill bo, utan även för vår personal.”
Sara Blixt, moderaterna

Under våren har jag fått förmånen att gå bredvid personalen på ett demensboende i kommunen och fick delta i alla insatser under dagen, allt från att hjälpa på toaletten, till att mata vid köksbordet eller bädda ner någon för en middagslur. Denna dag var värdefull för mig, då jag fick se hur stor kompetens, närvaro, empati och engagemang som krävs för att utföra dessa arbetsuppgifter.

De ord som ni kunde läsa i början av artikeln var det jag fick höra under min dag på demensboendet. Det värmde så i hjärtat att höra att vi tillsammans levererar vård av hög klass. Allt detta behöver lyftas, för att visa vilket jobb personalen utför.

De närmaste åren kommer andelen äldre öka snabbt samtidigt som den arbetsföra delen av befolkningen ökar marginellt. För att klara av den utmaningen behöver vi hjälpas åt, vi kommer att behöva vård och omsorg i både privat och kommunal regi. Vi moderater vill det bästa för kommunen och människorna här, och vi vill driva en äldreomsorg av hög kvalitet. Låt oss se de privata utförarna som en möjlighet och inte ett hot. Och låt människor få behålla sin fria vilja hela livet.

Sara Blixt, Ordförande Vård och Omsorgsnämnden

Annons
Annons
Annons
Annons