Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Alexandersson glömde väljarna

Vad går att lära sig av Samstyrets fall, frågar Markus Alexandersson i en mer dämpad och resonerande analys (24 oktober) av det omaka ideologiska äktenskapet i Sölvesborg än flera av de ensidighetens och enfaldens inslag om saken, som vi kunnat läsa i Sydöstran det senaste året.
Sölvesborg • Publicerad 28 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad kan vi lära oss av Samstyrets fall - det diskuterar Bengt Olof Dike (bild) med Markus Alexandersson
Vad kan vi lära oss av Samstyrets fall - det diskuterar Bengt Olof Dike (bild) med Markus Alexandersson

Alexandersson fastslår att Moderaterna inte har gjort moralisk rannsakan och att partiets avhopp var en personfråga, Den slutsatsen är intressant. Inte längre vidare samarbete med Louise Erixon. Men däremot med Robert Lindén (nu regionråd). Genom att SD inte lanserade honom som kommunalrådskandidat sprack Samstyret, hävdar Sydöstrans skribent. SD föll alltså på eget grepp.

Men Alexandersson vet ju att respektive parti är herre i sitt eget bo vad gäller interna personfrågor. Han är naturligtvis också väl informerad om Louise Erixons personliga framgång i valet genom det stora antalet kryssmarkeringar,

Annons

Hennes partis valvinst var smått remarkabel, decimaler från 10 procents ökning av antalet väljare. M:s krav på utdelning i poster orimliga med tanke på partiets tillbakagång.

Alltså den lokala demokratins utslag, som tyvärr har negligerats i den enkelspåriga efterdebatten. Den har i stället dominerats av rikspolitiska SD-företrädares hopp över förnuftets och anständighetens skaklar.

Men det är valsiffrorna i Sölvesborg som gäller, där väljarnas besked för att behålla Samstyret var otvetydigt. Förlorarna snuvade dem dock på konfekten, efter M-sveket.

”Men det är valsiffrorna i Sölvesborg som gäller, där väljarnas besked för att behålla Samstyret var otvetydigt. Förlorarna snuvade dem dock på konfekten, efter M-sveket.”
Bengt Olof Dike

Vad detta i sin tur berodde på är naturligtvis Markus Alexandersson så väl informerad om att det är en överloppsgärning att påminna honom.

Politiska och ideologiska löftesbrott, där tusentals väljare har blivit dragna vid näsan, går inte att moraliskt försvara. Jag tolkar Markus Alexanderssons text - både i och mellan dess rader - att han inte heller gör detta. Det är positivt.

Han förklarar. Vad som förtjänar upprepas är nämligen att väljarnas besked är utan appell.

Bengt Olof Dike

Markus Alexandersson svarar direkt:

Fem myror är fler än fyra elefanter. Så länge man inte har 50 procent handlar det om att få en majoritet. Därför styr inte S vare sig Region Blekinge eller riket, trots att partiet både är störst och gick fram i senaste valet.

I ett val röstar man på ett enskilt parti. Dess företrädare ska sedan - inom ramen för ett antal hänsynstaganden - sträva efter att maximera utdelningen för partiet.

Annons

I fallet Sölvesborg har M uppenbarligen värderat att det görs bäst i nuvarande koalition.

Man kan emellertid gå till val med utfästelser om samarbete, vilket borde livet efter valet tydligare för väljarna och handlingsutrymmet för partierna möjligen något mindre. Såväl SD som M i Sölvesborg signalerade tydligt att man önskade fortsätta med Samstyret.

Att SD och dess ledning - trots det och alla goda förutsättningar - misslyckades att forma en majoritet är så pass häpnadsväckande att det snarare är det som förtjänar den här diskussions stora uppmärksamhet. Än så länge har de försökt lägga all skuld på M.

Markus Alexandersson, ledarskribent Sydöstran

Annons
Annons
Annons
Annons