Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Alla ska ha råd med bra tänder

Alla ska ha råd att ha bra tänder, inte bara de som kan betala dyra behandlingar.
Region Blekinge • Publicerad 8 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Henrik Holmkvist, Vänsterpartiet vill ha bättre tandvård.
Henrik Holmkvist, Vänsterpartiet vill ha bättre tandvård.Foto: Mattias Mattisson

Så är det inte idag. Därför går Vänsterpartiet till val på ett verkligt högkostnadsskydd i tandvården så som i den vanliga sjukvården.

Under de senaste decennierna har välfärden steg för steg urholkats. Neddragningar, passivitet och naiv tro på marknaden har fått styra. Den utvecklingen vill Vänsterpartiet vända. Nu är det dags att bygga ut välfärden – att ta steg framåt.

Annons

Sedan tandvårdsmarknaden avreglerades har priserna stigit kraftigt. De höga kostnaderna för undersökning och behandling gör att de som tjänar minst besöker tandläkaren mer sällan eller tvingas avstå från tandläkarbesök.

De med väldigt låga inkomster har ingen nytta av dagens högkostnadsskydd eftersom det bara gäller kostnader över 3 000 kronor och endast är halva kostnaden som ersätts. Bra tänder har blivit en klassfråga.

Undersökningar visar att sviktande munhälsa påverkar individens förutsättningar på exempelvis arbetsmarknaden. Det är även dokumenterat att olika slags arbeten leder till ojämlikheter, såsom att industriarbetare som jobbar natt har en sämre munhälsa.

Vänsterpartiets reformplaner för tandvården i Sverige syftar till ökad jämlikhet, förbättrad tillgänglighet och en bättre generell tandhälsa i befolkningen.

En god tandhälsa förebygger allvarlig infektionssjukdom med risk för bland annat hjärt och kärlsjukdomar. Samt allvarliga tandsjukdomar och behandlar vanligt förekommande tandbesvär i syfte att lindra smärta eller öka funktionalitet.

Många unga vuxna slutar att besöka tandvården i förebyggande syfte när de inte längre har tillgång till avgiftsfri tandvård.

”Tack vare Vänsterpartiet höjdes åldersgränsen för fri tandvård till 23 år från 2019.”
Henrik Holmkvist, Vänsterpartiet

Tack vare Vänsterpartiet höjdes åldersgränsen för fri tandvård till 23 år från 2019. För personer mellan 23 och 29 år och för de som har fyllt 65 år fördubblades tandvårdsbidraget till 600 kronor. För vuxna mellan 30 och 65 år höjdes det till 300 kronor. Men vi behöver göra mycket mer.

Vänsterpartiets förslag

Vänsterpartiet går till val på att införa ett verkligt högkostnadsskydd inom tandvården. Förslaget innebär att 100 procent av patientens kostnader skulle subventioneras över 1 200 kronor per 12-månaders period. Patienternas andel av tandvårdskostnaderna i det statliga tandvårdsstödet skulle då sjunka från 63 procent till 33 procent med denna reform.

Annons

Alla ska ha råd med bra tänder!

Henrik Holmkvist, Regionrådskandidat, Vänsterpartiet Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons