Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ändra religionernas världsbild

Det är dags att försöka ändra på den världsbild som bibeln och andra religiösa skrifter ger.
Religion • Publicerad 28 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Dags att ändra på världsbilden dessa skrifter ger.
Dags att ändra på världsbilden dessa skrifter ger.Foto: Hasse Holmberg

Visst, placeboeffekten är stor, och tron på ett paradis efter döden har räddat livet på många alkoholister och narkomaner.

Men det är ingenting mot alla som stupat i religionskrigen mellan protestanter och katoliker och mellan sunni- och shiamuslimer.

Annons

Minns korstågen som påkallades av påven för att befria Jerusalem från muslimerna. Och hör hur IS- och Hamaskrigare åkallar Allah när de mördat nån.

”Vi vet i dag med säkerhet, att Gud inte skapade Adam i paradiset och Eva av ett revben. Men miljarder av människor är bokstavstroende på Bibeln och att det som står där är Guds ord.”
Bertil Ahnlund

Vi vet i dag med säkerhet, att Gud inte skapade Adam i paradiset och Eva av ett revben. Men miljarder av människor är bokstavstroende på Bibeln och att det som står där är Guds ord.

Inte minst troende är man i USA där ca 30 procent av väljarna är evangelikaler (protestanter med stark bibeltro). De är starka anhängare av Trump och röstade i huvudsak på honom i förra valet. Ingen som öppet tvivlar på Bibeln kan bli president i USA.

Alla presidenter ber gud om hjälp när de svärs in och Donald Trump viftar gärna med Bibeln för att vinna anhängare.

Pastor John Hagee är ledare för organisationen CUFI (Kristna förenade för Israel) med över 10 miljoner evangelikala medlemmar. De tror på armageddon, en kamp mellan det goda och det onda som skall ledas av en återkommen Jesus. Med svärd i hand skall han döda alla som inte tror på honom som den goda sidans Gud.

Jesus återkommer dock inte förrän hela Jerusalem är Israeliskt. Därför stöttar man Israel med pengar och vapen och ser fram emot den striden. Om Hizbollah skulle skjuta raketer mot USA´s militärbas i Israel, som Trump godkände 2017, skulle det innebära, att USA måste svara. Då blir USA indraget i ett storkrig. Det skulle påskynda Jesus återkomst enligt SUFI vars medlemmar drömmer om att stå vid hans sida i kampen.

John Hagee övertygade Trump om vikten av att flytta USA´s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem. Och Pastor John Dollinger höll varje vecka bibelstudier för ett 50-tal ministrar och rådgivare i Trump´s kabinett.

Sverige är ett av världens mest icke-religiösa länder. Ett sekulärt samhället tolererar inte att barn indoktrineras in i religiösa sekter. Ändå hålls dagligen andakt med utgångspunkt från Bibeln i Sveriges radio och på SVT. En hel timme varje söndag.

Nu är det väl inte många barn som lyssnar på detta, men dess då fler vuxna som blir indoktrinerade eller förblir kvar i sin från barnsben ärvda tro.

Är det inte dags att på alla sätt försöka ändra på den världsbild som Bibeln och andra religiösa skrifter ger?

Bertil Ahnlund, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons