Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Arbetslinjen enligt moderaterna

Angående en insändare ”Nu stärker vi arbetslinjen i Blekinge”:
Arbetslöshet • Publicerad 27 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Finansminister Elisabeth Svantesson och Camilla Brunsberg, riksdagsledamot, bägge från moderaterna, har fel menar insändarskribenten.
Finansminister Elisabeth Svantesson och Camilla Brunsberg, riksdagsledamot, bägge från moderaterna, har fel menar insändarskribenten.

Jag läser en cirkulärskrivelse från regeringen, kallad insändare, Sydöstran 18/3, undertecknad av finansminister Elisabeth Svantesson och en lokal representant, Camilla Brunsberg, för att ge den en ton av folklig förankring.

Den vill hävda att arbetslösheten beror på att a-kassan är för hög och att arbetslösa inte tar de arbeten som finns på grund av att de gillar bidrag mer än ett ordnat arbete.

Annons

Om det vore fallet skulle det kunna bero på att lönen som i så fall erbjuds är lägre än a-kassan, vilket torde ge vid handen att det är svårt att överleva på den lönen. Jag tror inte att det förhåller sig på det sättet, i varje fall enbart i ett fåtal fall.

Orsaken är naturligtvis att det inte finns jobb att söka.

Skulle det till äventyrs finnas jobb som inte tillsätts eftersom det saknas sökande, så beror det sannolikt på att det saknas människor med rätt kompetens. I så fall borde utbildningsinsatser vara på sin plats. Så har man gjort tidigare, med gott resultat.

Dessutom finns det branscher där det kan skapas jobb i mängder. Men det är tydligen något som regeringen inte har tänkt sig. Bostadsbyggandet är rekordlågt trots en stor efterfrågan på bostäder.

Bygger man så är det i stort sett bara villor och bostadsrätter som byggs. Underhållet i järnvägsnätet är under all kritik, numer även vägunderhållet.

Byggandet av vindsnurror stoppas eller försenas. Sjukvården tvingas avskeda anställda i tusental. Däremot satsar miljarder via ROT- och RUT-bidragen på att öka de redan välbesuttnas tillgångar.

Man påstår att svartjobb blivit vita. Bevis? Nja, däremot har beräkningar gjorts som visar att de jobb som eventuellt skapats den vägen är oerhört dyra.

Numer tycker man från regeringshåll att en arbetslöshet på 6 % är ganska normalt, annars hade man ju gjort något åt det. Vi minnesgoda med många år bakom oss i arbetslivet (själv fyller jag 80) minns 70- och 80- talen, då du kunde gå från arbetslös på fredagen till nytt jobb på måndagen.

A-kassan var dessutom högre relativt sett än nu, mycket beroende på att antalet arbetslösa pendlade mellan 1,5 % och som högst 3 - 4 %.

Om arbetslösheten översteg 4 % var det massarbetslöshet.

Annons

Jag tycker det är häpnadsväckande att ett regeringsparti har mage att gå ut med en skrivelse där man påstår att med hjälp av en försämring i a-kassan skall man minska arbetslösheten.

”Jag tycker det är häpnadsväckande att ett regeringsparti har mage att gå ut med en skrivelse där man påstår att med hjälp av en försämring i a-kassan skall man minska arbetslösheten.”
Åke Svensson

Häpnadsväckande av en regeringsrepresentant som själv försökt att få bidrag för dubbelt boende utan att kunna påvisa att det var berättigat.

Åke Svensson

Annons
Annons
Annons
Annons