Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Auktoritär krigsretorik kan inte rädda Netanyahu

Då Israel urskillningslöst mördar mer än 30 000 människor på några månader – nästan alla oskyldiga civila - och allvarligt skadar tre gånger så många samt sätter en hel befolkning i fruktansvärda umbäranden genom dessa grova folkrättsbrott - då kallas det ”proportionerlig reaktion” och ”Israels självklara rätt att försvara sig”.
Iran/Isreael • Publicerad 15 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vad kan rädda Benjamin Netanyahu?
Vad kan rädda Benjamin Netanyahu?Foto: Alex Kolomiensky

Iran svarar på ett terrorliknande angrepp mot sin ambassad i Damaskus, med 13 döda, ett symboliskt allvarligt och massivt svar - men medvetet helt utan dödsoffer, och där USA modererar Israel att nu räcker det, både här och där.

Där alla är på det klara med att hela Israels militära förmåga liksom Irans politiska försiktighet är en direkt funktion av styrning från Washington.

Annons

Då markerar Tobias Billström och ”vår nye utrikesminister” Ulf Kristersson med ”kraftfulla” fördömanden av Iran - samtidigt som man suttit närmast helt tyst under hela det pågående växande folkmordet i Gaza, vid sidan om att slentrianmässigt hävda Israels rätt att ”försvara sig”.

Inte särskilt många vill ha eskalering här men ett alltför ensidigt synsätt och partiskt förhållningssätt riskerar att bidra till just det, även om Sveriges röst ekar tomt.

Har inte alla rätt att försvara sig analogt med den självsvåldiga retoriken och medeltida vedergällningsattityden från ena sidan?

Inte enligt extremhögern, särskilt inte den i Israel. Narrativet rymmer bara ett perspektiv.

Men hur kan det vara Sveriges svar i en fråga som bottnar i Palestinas vars folkrättsliga status erkänts av Sverige och där folkmord och brott mot mänskligheten pågår? Det är en fruktansvärd dödsstatistik (Oxfam Int) med fler barn dödade på fyra månader än i hela världens samlade konflikter de fyra senaste åren (FN).

Det blir aldrig bra då extremhögern sätter ned vare sig fot eller ton, inte någonstans och allra minst här.

Auktoritär krigsretorik kan inte rädda en Benjamin Netanyahu hängandes i repen i den ring han själv skapat med sin konfrontationspolitik. Däremot kan fler oskyldiga dö och konflikten förvärras samt leda till en oljeprisnivå som världsekonomin inte behöver 2024.

”Auktoritär krigsretorik kan inte rädda en Netanyahu hängandes i repen i den ring han själv skapat med sin konfrontationspolitik. Däremot kan fler oskyldiga dö och konflikten förvärras samt leda till en oljeprisnivå som världsekonomin inte behöver 2024.”
Peter Östling

Bisarrt nog är det där den röda linjen tycks gå precis som i Ukraina, där USA motsatt sig angrepp på den ryska oljeindustrin. Det är ett uppenbart större hot för oss alla än allt mänskligt lidande i Ukraina och Gaza - en cynisk dubbelmoralism av episka mått.

Judarnas sak kan inte föras av Netanyahu som vore det sista striden, han riskerar att dra Israel och hela Mellanöstern i fördärvet. Trots att han är demokratiskt vald, det illa hopknycklade kort som proisraelerna alltid drar. Vad är sådan ”demokrati” värd?

Världen väntar nervöst på Israels svar istället för att skapa ett tvingande tryck för det enda svaret som dessutom hade gynnat Israels sak – deeskalering.

Annons
Annons
Annons
Annons