GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Insändare: Bagdad-Bob på Listerlandet?

Replik till Jörgen Martinsson i Sydöstran 3/6 och Niklas Joelsson i Sydöstran 2/6:
När vi hör minknäringens försvarare kommer vi att tänka på Mohammed Saeed al-Sahaf, mer känd som Bagdad-Bob, skriver insändarförfattarna.
När vi hör minknäringens försvarare kommer vi att tänka på Mohammed Saeed al-Sahaf, mer känd som Bagdad-Bob, skriver insändarförfattarna.
Foto: Hussein Malla
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

Vi kallas naiva av de moderata partikamraterna Jörgen Martinsson och Niklas Joelsson, som båda (och av någon anledning i varsitt svar istället för tillsammans) väljer att (naivt) tolka vårt användande av ordet “minkflugor” som om det vore namnet på en särskild sorts flugor som bara finns i närheten av minkfarmer.

Detta blir sedan, särskilt för Martinsson, utgångspunkten för en lång irrfärd in i flugornas taxonomi som, även om det kan vara ett nog så intressant diskussionsämne, har ytterst lite med själva sakfrågan att göra, men som ger de båda skribenterna chansen att blanda bort korten och avleda uppmärksamheten från kärnan i det budskap som vi ville framföra med vår insändare. Vi känner igen taktiken.

"Inom svensk djurhållning är vi generellt vana vid okynnesanmälningar från aktivister," skriver Jörgen Martinsson. Har vi hört det förut?

"Så fort minknäringen kritiseras det minsta lilla, oavsett av vilka och på vilka grunder, så kommer motelden från Svensk Minks propagandacentral: onda aktivister som vill jävlas med hårt arbetande företagare."

Så fort minknäringen kritiseras det minsta lilla, oavsett av vilka och på vilka grunder, så kommer motelden från Svensk Minks propagandacentral: onda aktivister som vill jävlas med hårt arbetande företagare. Naiva miljömuppar som inte vet någonting om verkligheten. Etc. etc. in absurdum.

Det faktiska underlaget för dessa utsagor är minst sagt tveksamt, och den som bemödar sig att sätta sig djupare in i frågorna och problematiken kring pälsindustrin vet att det finns gott om legitima skäl att kritisera näringens fortlevnad här i landet.

Låt oss t ex skärskåda hanteringen av Corona-problematiken:

I september 2020, alltså en dryg månad innan de första fallen av Covid-19 konstaterades på svenska minkfarmer, skrev 120 veterinärer på DN Debatt och krävde ett förbud mot minknäringen, med hänvisning till att farmerna riskerade att bli permanenta reservoarer för viruset. Martinsson och Svensk Mink avfärdade det som “en blandning av gammal välkänd djurrättsretorik och rädsla för covid-19.” (SVT 7/10 -20)

Märkligt nog var han några veckor senare, när smittan väl konstaterats på farmer i Sölvesborg, “inte förvånad”, men hävdade ändå att man “hade situationen under kontroll.” (SVT 24/10 -20)

Ytterligare några veckor senare hade hälften av farmerna i Sölvesborgs kommun konstaterad smitta. I början av 2021 hade smittan hittats på 23 av 26 minkfarmer i landet, enligt Statens Veterinärmedicinska Anstalt (SVA). Som en fullt naturlig följd av detta beslutades om att avelsförbud för minkar ska gälla under 2021. Detta kallar Martinsson i sitt svar till oss för “en extrem och tveksam försiktighetsåtgärd.” Vi skulle vilja kalla det sunt förnuft och att värna om människors väl och ve.

Lobbyistorganisationen Svensk Minks mest uppenbara uppgift, stundtals villigt assisterade av både politiker och kommunala tjänstemän, är att sprida en propagandabild av minknäringen som en mönsterbransch där fel och brister beror på “enskilda misstag.” Där man “har situationen under kontroll,” trots att så uppenbarligen inte är fallet.

Tankarna går till den irakiske informationsministern Mohammed Said as-Sahaf (mer känd som Bagdad-Bob), som, trots att det var uppenbart för de flesta att regimen han tjänade var på fallrepet, envisades med att försöka få medierna och allmänheten att tro att allt var precis som vanligt.

Miljöpartiet de gröna i Sölvesborg

Eva-Lena Ulvsfält, gruppledare och språkrör

David Skog, ordförande och språkrör

Läs mer