Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Bankdirektör på fel plats

Sparbanksdirektören i Karlshamn, Per Richardsson, är en av de sju ledamöter, som regeringen har utsett till Länsstyrelsens insynsråd.
Insynsråd • Publicerad 20 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn kritiseras av Bengt Olof Dike.
Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn kritiseras av Bengt Olof Dike.Foto: Johan Hultgren

Syftet med rådet är bland annat, får vi veta på myndighetens hemsida, ”att se till att det finns en demokratisk insyn och medborgerligt inflytande i länsstyrelsens arbete”.

Rådet skall också diskutera frågor, som handlar om Blekinges utveckling. Om några dagar, den 25 dennes, samlas ledamöterna till sitt första sammanträde och har en mandattid på fyra år.

”Richardsson är nämligen skriven i Stockholm sedan nästan ett halvår tillbaka och har därmed visat att Karlshamns och Blekinges frågor inte ligger honom varmt om hjärtat.”
Bengt Olof Dike
Annons

Richardsson skall således i sin nya roll arbeta för den insyn och det inflytande, som han i sin bank och som ordförande i Gilla Karlshamn konsekvent motarbetar i såväl handling som genom total tystnad inför viktiga frågor.

Några exempel:

– Vägran att redovisa kostnadskalkyl för bankens fjärrstyrda flytt till Östra pirens skandalhus

– Vägran att styrka underlaget för påståendet vid bankstämman i fjol, att det kostar 80 miljoner att renovera nuvarande bankfastighet.

– Nonchalansen inför huvudmännens viktiga beslutsroll enligt sparbankslagen. (”De har inte med flytten att göra”)

– Försöken att reducera antalet huvudmän i banken.

– Tillskapandet av ett aktiebolag vid sidan av den ideella föreningsformen i Gilla Karlshamn - där han är dubbel ordförande - i medvetet syfte att hindra demokratisk insyn.

Utöver detta är nu en annan omständighet avslöjad (BLT 15/3) som visar att bankdirektören är malplacerad i insynsrådet.

Richardsson är nämligen skriven i Stockholm sedan nästan ett halvår tillbaka och har därmed visat att Karlshamns och Blekinges frågor inte ligger honom varmt om hjärtat.

Fakta är i varje fall att kommunalskatten i Stockholm är nästan fyra kronor lägre än Karlshamns. Sydöstrans läsare må själva dra sina slutsatser av denna omständighet.

Annons

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons