Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Dagis skapar psykisk ohälsa

Jag tänkte skriva lite om samhällsutvecklingen de senaste 50-60 åren.
Publicerad 14 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
”Nuförtiden lämnas barnet ofta på dagis redan när det är ett år och är på dagis i 10-12 timmar när föräldrarna jobbar och detta passar inte alla barn”, menar insändarskribenten.
”Nuförtiden lämnas barnet ofta på dagis redan när det är ett år och är på dagis i 10-12 timmar när föräldrarna jobbar och detta passar inte alla barn”, menar insändarskribenten.Foto: NTB

Vi har kommit till en tid där det svenska samhället måste genomgå stora förändringar om det inte ska urarta helt. Under de senaste åren har ju den psykiska ohälsan ökat bland barn, ungdomar och vuxna. Även kriminalitet och våld bland barn, ungdomar och vuxna har ökat. Vad beror detta på?

En stor orsak till detta är att föräldrarna numera har för lite tid med sina barn. På 50-talet var de flesta mammor hemma med sina barn, man hade koll på barnen och mamma fanns hemma när barnen kom hem från skolan. Det fanns en trygghet i detta men den tryggheten finns inte i dag.

Annons

Nuförtiden lämnas barnet ofta på dagis redan när det är ett år och är på dagis i 10-12 timmar när föräldrarna jobbar och detta passar inte alla barn. Barnen är för mycket på dagis, skola och fritids så det blir inte så mycket så kallad fritid med föräldrarna på vardagarna, barnen är ju så mycket på fritids och dagis så det är i princip samhällets så kallade pedagoger som fostrar våra barn, när föräldrarna kommer hem från jobbet ska det lagas mat, städas, köra barnen till aktiviteter osv, det blir liksom inte mycket fritid för barnen på vardagarna.

Sedan när barnet är 12 år går det hem själv från skolan och det finns ingen vuxen hemma. Detta passar inte alla barn.

”Barnen är ju så mycket på fritids och dagis så det är i princip samhällets så kallade pedagoger som fostrar våra barn”
Anders Jönsson

Jag vill hävda att det är denna samhällsutveckling som är en stor orsak till att den psykiska ohälsan och kriminaliteten ökat bland barn, ungdomar och vuxna och vad är det våra politiker inte förstår? Tryggheten i samhället har blivit allt sämre med åren och många föräldrar är i dag självupptagna omedvetet eller medvetet. Exempelvis slänger man till barnen en surfplatta när det börjar bli jobbigt. Det är därför psykisk ohälsa, kriminalitet och våld har ökat bland unga och vuxna. Allt har ett samband - vad är det ni politiker inte förstår?

”Exempelvis slänger man till barnen en surfplatta när det börjar bli jobbigt.”
Anders Jönsson

Ett sätt att minska den psykiska ohälsan, våld och kriminalitet i vårt samhälle kan vara att vi skapar system som gör så att föräldrarna kan vara hemma mycket mer med sina barn. Man skulle kunna skapa ett system som heter subventionerande hemmaföräldrar. Detta skulle innebära att föräldrar är mer hemma med barnen och sköter hushållet. Detta innebär att köer till dagis och fritids minskar, den psykiska ohälsan minskar och arbetslösheten minskar och alla mår bättre.

Pengar till detta ska tas av allt slöseri i vårt land. Det slösas bort miljoner, miljarder och pengar slängs i sjön, till exempel rutavdrag som ges till icke behövande, arbetsmarknadsprojekt där föreningar, storgubbar och företag skor sig på arbetslösa, bidrag hit och dit, upphandlingar här och där, detta slöseri måste stoppas och satsas på våra barn.

Vad är det ni politiker inte förstår?

Anders Jönsson

Annons
Annons
Annons
Annons