Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Bengt Westerberg visste vad han gjorde

1991 reste sig dåvarande folkpartiledaren Bengt Westerberg och gick ut när partiet Ny Demokrati gjorde entré
Regeringen • Publicerad 17 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Året är 1991 och liberalernas ledare Bengt Westerberg lämnar TV-studion när Ny Demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson kommer in och sätter sig i soffan.
Året är 1991 och liberalernas ledare Bengt Westerberg lämnar TV-studion när Ny Demokratis Ian Wachtmeister och Bert Karlsson kommer in och sätter sig i soffan.Foto: TOMAS ONEBORG

Idag 2023 leds Sverige av en marionettregering, styrd av SD, ett antidemokratiskt parti med maktfullkomliga ambitioner.

Trots SD:s främlingsfientlighet, EU-skepticism, förnekelse av klimathoten och frihetsberövande politiska verktygslåda, så fortsätter Ulf Kristersson (M) att stödja SD. Han medverkar därmed till ett dystert framtidsscenario, samtidigt som hans eget parti sjunker i opinionen.

Annons

Även KD - genom Ebba Busch - underordnar sig SD. Busch går till angrepp mot S och V för att de underblåser antisemitism, men det är inom SD och KD som antisemitismen flödar mest. Busch borde först rensa upp I det egna partiet och ta reda på vilka hon samarbetar med. Och Israels rätt att försvara sig betyder inte fritt fram för hämnden, som aldrig kan vara någon väg till framgång.

Både S och M vill I grunden arbeta för en tvåstatslösning i Israel - Palestina konflikten, men likväl är Ulf Kristersson inte mer vuxen än att han anklagar S för terrorromantik.

Synen på EU kan få exemplifiera väsensskillnaderna mellan L och SD. L är på väg att förintas under SD:s inflytande, vilket SD ser som en framgång. M, L och KD skulle inte samarbeta med SD. Det var löftet till Hédi Fried och det var löftet för demokratins framtid. Argumenten för senare löftesbrott är svaga, närmast obefintliga.

Johan Pehrsson (L) säger idag att L aldrig kommer att regera tillsammans med SD. Trovärdigheten är låg. Ändå har Pehrsson rätt I den bemärkelsen att om inte L gör ett bättre vägval snart, så har partiet varken regeringsmakt eller riksdagsstatus efter nästa val.

”Bengt Westerberg visste vad han gjorde redan 1991. Nu är hög tid och kanske snart för sent att resa sig upp för demokratins skull.”
Inge Johansson

Bengt Westerberg visste vad han gjorde redan 1991. Nu är hög tid och kanske snart för sent att resa sig upp för demokratins skull.

Inge Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons