Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Benny Karlsson (SD) tror nog på vad han säger

Svar till ”Politiker som lever I lögner - en fara för demokratin” av Benny Karlsson (SD) 28/7.
Publicerad 1 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.

”Ärlighet och transparens” är grundstenar i en demokrati och kommer så att förbli. Att tydliggöra SD vore därför mer meriterande för Benny Karlsson än att odla sitt förakt för Kith Mårtensson och demokratin.

Den växande individualismen som präglat de senaste decennierna föder missnöjen, omedvetenhet, ibland okunnighet och rent av infantilitet. Människor är idag mer ”lättpåverkade”, vilket Markus Alexandersson så riktigt har påpekat i sin ledartext. Den egna reflektionen har förlorat mark, vilket ett populistiskt SD har utnyttjat och i Sölvesborg riskerar partiet att bli ett skyltfönster för dumheter.

Annons

Nu planerar SD där en folkomröstning som är helt onödig. Den lär kosta 600 000 kr. Och för att få ihop tillräckligt med namnunderskrifter för att den ska genomföras har SD:s gruppledare Louise Erixon med flera undertecknat listorna mer än en gång. Tala om ärlighet och transparens. Det är inget fel när saker kostar pengar, förutsatt att de går demokratins ärenden.

”Det är inget fel när saker kostar pengar, förutsatt att de går demokratins ärenden”
Inge Johansson

De flesta skrattar nog åt Benny Karlssons retorik, men jag säger inte att han medvetet trampar fel. Han tror nog på vad han själv säger. SD vilseleder och är vilseledda. Sådant kan ske även i ett solidariskt och demokratiskt samhälle när genomlysningen och informationen kring destruktiva krafter inte får genomslag, och eller den egna analysförmågan fallerar.

Det handlar om att ha politisk vilja och ambitioner i demokratins namn. Den målsättningen har samtliga riksdagspartier utom SD. Det menar en majoritet av Sveriges befolkning och i ännu högre grad Sveriges kvinnor. Dessa grupper är inte lättpåverkade. De faller inte offer varken för SD:s locktoner eller för Benny Karlssons skönmålning av partiet. De tar istället nya tag för demokratins beständighet.

Inge Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons