Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Beslut fattas utan ordentlig analys

Regionerna Kronoberg, Skåne och Blekinge har infört stopp för hyrpersonal från 1 oktober i år. Syftet är att minska beroendet av hyrpersonal i nämnda regioner liksom att dessa regioner inte vill konkurrera med varandra om hyrpersonal.
Hyrläkare • Publicerad 27 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Region Blekinge har vidtagit åtgärder för att minska hyrpersonal, men problemet är att det saknas personal, menar insändarskribenten.
Region Blekinge har vidtagit åtgärder för att minska hyrpersonal, men problemet är att det saknas personal, menar insändarskribenten.Foto: Jonas Ekströmer/Isabell Höjman/Jessica Gow

Hyrpersonal har använts som blixtavledare när det varit brist på personal, men det har blivit fler och fler anställda som har sett denna anställningsform som ett alternativ för att tjäna mer än normalt. För allmänläkare har regionerna sett till att läkarna fick ta mer än två gånger så många patienter som de fastanställda läkare. Nu är det främst bristen på sjuksköterskor som är i fokus.

Överallt har det blivit tilltagande svårt att få tag på kvalificerat personal, det spelar ingen roll om det är det privata näringslivet eller den offentliga handen som söker efter personal; det är samma personalbrist överallt i Sverige – och i resten av Europa.

Annons

Jag är pensionerad läkare och redan för mer än tio år sedan hörde jag ibland på kafferasten om att ”det kommer bli brist på läkare nu eftersom fyrtiotalisterna och fyrtiotalisterna går i pension”. Så det var redan några som förstod att allt inte var blå himmel och solsken.

De årgångarna som föddes efter femtiotalet var mycket mindre och det är dessa mindre årgångar som nu är på arbetsmarknaden. Det är färre människor som arbetar och det är färre som betalar skatt. Den offentliga handens behov för skatteinkomster sjunker dock inte. Människor lever längre och varje skattebetalare måste nu försörja fler människor som inte kan arbeta. Skattetrycket ökar. Det kallas det demografiska problemet.

Tyvärr blir vi i Sverige inte informerade om det demografiska problemet; inte från medierna och inte från politikerna. Politikerna är faktaresistenta. För att fatta beslut behövs inga fakta frånsett hur mycket någonting kostar. Man fattar beslut från sak till sak utan att analysera hela bilden och utan att se på hur våra grannländer hanterar sjukvården i sina respektive länder.

”Har regionerna gjort en konsekvensanalys om hur sjuksköterskesituationen kommer bli efter anställningsstoppet för hyrpersonal?”
Bernhard Mollerup

Det kan bli stora problem för sjukvården. Har regionerna gjort en konsekvensanalys om hur sjuksköterskesituationen kommer bli efter anställningsstoppet för hyrpersonal?

Svenska sjuksköterskor kan arbeta överallt där det finns behov. Man kan arbeta i andra regioner i södra Sverige och att arbeta i Danmark kan vara mycket attraktivt med tanke på den aktuella växelkursen.

Frågan är: kommer personalsituationen för sjuksköterskor och undersköterskor i södra Sverige bli bättre efter anställningsstoppet för hyrpersonal? Kanske blir personalsituationen bättre i början. Vi har tidigare sett många svenska sjuksköterskor ta arbete i Norge då det var förmånligt. Det kommer ta en del månader tills att speciellt unga sjuksköterskor får kontakt och kontrakt i Danmark. Då kommer personalbristen åter bli ett problem; kanske större än förut.

Bernhard Mollerup, pensionerad läkare

Annons
Annons
Annons
Annons