Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Bidragskapitalismen måste granskas

För många år sedan satt undertecknad i styrelsen för Munkahusbolaget, föregångaren till kommunens fastighetsbolag.
Publicerad 7 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Åklagare borde kanske ta sig en titt på bidragskapialismen?
Åklagare borde kanske ta sig en titt på bidragskapialismen?Foto: Elise Amendola

Den huvudsakliga uppgiften var att förvalta Halda-fastigheten i Svängsta som kommunen övertog efter det privata näringslivets totala misslyckande. På den tiden gällde det att fylla lokalerna genom att erbjuda såväl entreprenörer med nya företagsidéer såväl som etablerade företag, lokaler att utöva sin verksamhet i. Differentierade hyror var legio.

Munkahusbolaget kunde erbjuda nya företag en ”inkörningshyra” tills de stod på egna ben och kunde debiteras marknadsmässiga hyror. Den enorma fabriken kom på så sätt att användas igen till gagn för Svängsta och företagande.

Annons

När det gäller Halda förelåg och föreligger alltså synnerliga skäl för hyressubventioner. Fortfarande finns lediga ytor på Halda motsvarande hela det nu stoppade skandalbygget på Östra piren.

När vi läser B O Dikes insändare i BLT den 18:e januari inser vi att nedsatta hyror tillämpas även i de av kommunen byggda lokalerna på Östra Piren. Att subventionera vissa företag i lokaler som kommunen själv byggt är något helt annat än att försöka fylla lokaler som ett storföretag lämnat.

”Kanske borde någon åklagare titta närmare på denna bidragskapitalism?”
Anders Englesson

Jag har dessutom vid ett flertal tillfällen som ledamot av Stadsvapnet och kommunstyrelsen frågat vilka hyror som är subventionerade på Östra Piren. Svaret har varit att inga hyror subventionerats. När man så frågade var KAFAB:s underskott i mångmiljonklassen uppstått hänvisades det till ett socialt ansvar. Några hyresavtal redovisades aldrig för ledamöterna i Stadsvapnet eller politikerna i kommunstyrelsen.

Vi invaggades i tron att underskottet inte uppstått i de byggnader som kommunen själv byggt för att ”möta näringslivets krav”.

Nu har vi genom B O Dikes insändare kunnat se att det inte är så. Hyrorna på Östra piren är i vissa fall kraftigt subventionerade. Faktum är att företag med omsättning på många miljoner hålls under armarna av kommunens invånare genom nedsatta hyror.

I mina ögon ser detta ut som om kommunen ekonomiskt stödjer vissa privata företag. Kommuner har rätt att ge allmänt stöd till näringslivet, men inte till enskilda privata företag om inte ”synnerliga skäl föreligger”. Kanske borde någon åklagare titta närmare på denna bidragskapitalism?

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons