Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Blekinge måste attrahera människor

Vi har fått information om att Sverigedemokraterna i Region Blekinge inte vill ha någon persontrafik på Sydostlänken.
Region Blekinge • Publicerad 24 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fredrik Thomasson SD och de två moderaterna förstår inte riskerna med sitt agerande, det menar Rolf Jönsson, Centerpartiet.
Fredrik Thomasson SD och de två moderaterna förstår inte riskerna med sitt agerande, det menar Rolf Jönsson, Centerpartiet.Foto: Mattias Mattisson

De har suttit på ett möte ihop med Mikael Johansson (M) Kronoberg och Anna Jähnke (M) Skåne och diskuterat infrastrukturprojekt.

Deras beslut blev att de inte vill ha persontrafik på sträckan på grund av kostnaderna. De kostnader som diskuterats är investering i en bana som har en standard som gör att persontrafik är möjlig.

Annons

För oss alla som varit inblandade på olika sätt så är det självklart att bygga framtidsinriktat. Vi ska ge framtida generationer möjligheten att välja tåget som alternativ.

Det går nämligen inte att komma i efterhand med det önskemålet om banan inte är byggd för persontrafik. Det borde Fredrik Thomasson fatta.

Investeringskostnaden handlar om 4 miljarder där staten så här långt garanterar 3,9 miljarder. Det tillkommer sedan andra kostnader för persontrafiken. Att säga nej är som att riskera 4 miljarder i satsningar på Blekinge. Det har aldrig hänt tidigare.

Fredrik Tomasson och de två moderaterna förstår inte riskerna med sitt agerande. Sydsvenska handelskammaren, Volvo, Karlshamns hamn, IKEA, många företag, alla kommuner och regionerna ser behovet av den här satsningen. Men inte Fredrik Tomasson, SD och de två moderaterna.

Det de vill är att bygga en godsjärnväg som malmbanan mellan Kiruna och Narvik.

Vid företagsbesöken har företrädare betonat att den gamla öst-väst konflikten måste försvinna och att vi blir ett enat län som drar åt samma håll.

Vi måste attrahera folk att flytta till Blekinge för att komma till rätta med den kompetensbrist som företagen känner av. Detta beslut som SD nu levererar är raka motsatsen till vad företagen och invånarna efterfrågar.

”Vi måste attrahera folk att flytta till Blekinge för att komma till rätta med den kompetensbrist som företagen känner av. Detta beslut som SD nu levererar är raka motsatsen till vad företagen och invånarna efterfrågar.”
Rolf Jönsson, Centerpartiet

Centerpartiet har från dag ett under alla år arbetat för bättre kommunikationer i HELA länet och nu fokus på Sydostlänken. Våra företrädare på riksplanet har envist agerat för en modern sydostlänk. Det är vi stolta över. Vi vill att ”Hela Sverige ska leva”

Rolf Jönsson, Gruppledare och vice kommunalråd för Centerpartiet i Olofström.

Annons
Annons
Annons
Annons