Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Blekinges befolkning minskar

År 2020 sjönk Blekinges befolkningstal rejält. För 2021 visar de preliminära siffrorna på kringsvid oförändrat befolkningstal. Karlshamn, Olofström och Ronneby backar, Sölvesborg och Karlskrona ökar.
Publicerad 24 januari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Villa bygger du om du får tillbaka pengarna.
Villa bygger du om du får tillbaka pengarna.Foto: Janerik Henriksson/TT

Ett problem i sammanhanget är att vi knappast får någon hjälp från ”omvärlden”. Bromölla, Tingsryd, Emmaboda, Torsås är exempel på grannkommuner med dålig utveckling.

Invandringen räddar. Det finns en debatt om invandringens konsekvenser. Här kan bara konstateras att det år 2020 fanns 120.728 boende i Blekinge, som var födda i Sverige av föräldrar som också var födda i Sverige. Det var det lägsta talet under det här årtusendet. År 2015 var antalet 123.342, år 2010 126.008.

Annons

Pendling. Det är viktigt att kunna erbjuda jobb, påstås det ofta. Men Blekinge är ett litet län. Många pendlar över kommungränserna. I Olofström är inpendlingen, netto, kringsvid 1500 personer. Frågan har ställts förr. Varför vill man inte bo i Olofström?

Karlskrona har en nettoinpendling på ca 1200, till stor del anställda på sjukhuset.

Ronneby har en nettoutpendling på 1400, Karlshamn 1000 och Sölvesborg 1500. Netto pendlar kringsvid 1200 från länet.

Bostäder. Det är svårt att beräkna bostadsbehovet. Invandrarungdomar sägs ofta bo kvar hemma, så blir det pengar över till fina bilar. Svenska ungdomar bor kvar hemma för att få markservice.

Min tolkning är att det idag är någorlunda balans på bostadsmarknaden. Antalet tomma lägenheter är inte besvärande, ej heller köerna.

SCB redovisar genomsnittspriser för villor. För Olofström anges 1,1 miljoner kronor, Ronneby 1,5 miljoner, Sölvesborg 1,9 miljoner, Karlshamn 2,1 miljoner och Karlskrona 2,4 miljoner.

Den ekonomiska huvudregeln är att man skall bygga en villa om det är troligt att man får igen pengarna, om man tvingas sälja. Därav följer att det inte blir mycket byggt i Olofström och Ronneby, såvida inte verkligt attraktiva tomter kan erbjudas.

För hyreshus är det likadant. Om vi bygger för 20 miljoner kr i Hallabro måste vi skriva ner med 8 miljoner direkt, klagar Ronnebyhus. Några privata aktörer torde inte bygga.

”I stor utsträckning torde länets kommuner konkurrera med varandra. Byggs det höghus i Nättraby, minskar efterfrågan i Johannishus.”
Sune Håkansson

I stor utsträckning torde länets kommuner konkurrera med varandra. Byggs det höghus i Nättraby, minskar efterfrågan i Johannishus.

Likväl: Om kommunerna vill ha högre befolkningstal torde man behöva satsa på bra tomter och nya lägenheter. I synnerhet saknas lägenheter till barnfamiljer i de mindre tätorterna,

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons