Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Blir heligt förbannad när kulturen rustas ner

Replik på insändaren ”Johansson far med sanning” 20 december.
Ronneby • Publicerad 26 december 2023 • Uppdaterad 28 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Lördagsintervju Bosse Johansson Ronneby
Lördagsintervju Bosse Johansson RonnebyFoto: Mattias Mattisson

I en insändare påstår en anonym filur att jag far med osanning. Man tackar ödmjukast! Är ni så desperata på stadshuset? Far man anonymt med smutskastning och förtal så är man riktigt skärrad och då vill man föra ner nivån till ”grisbrottning i pissrännan”, har jag lärt mig.

Filuren utmålar mig personligen och ABF Blekinge som att vi parasiterar på våra skattepengar. Låt oss nu bena ut det hela. Nästan alla kulturföreningar arbetar med kommunen, regionen och ett studieförbund. Det är den allians som gäller när föreningar finansierar kultur i vårt land. Jag arbetade förresten ideellt i musikföreningen innan jag fick anställning hos ABF, där jag arbetar med ett 100-tal studiecirklar i Blekinge inom musik. En annan anställd arbetar med kulturarrangemang. Jag har dessutom fått kommunens kulturpris 2010, så helt borta är jag nog inte.

Annons

Ronneby Musikförening styrs av medlemmarna och leds av styrelsen. Vi har ett principbeslut att inga skattepengar ska gå till lokala musiker. Mina hobbyspelningar betalas alltså inte av några skattepengar. När det gäller avtal har vi åtminstone hittills arbetat tillsammans med Musik i Blekinge som sköter kontraktsskrivningar, utbetalningar etc. Däremot skriver vi avtal med Musik i Blekinge. Rent juridiskt har alltså Region Blekinge via Musik i Blekinge varit arrangör, vi är den lokala arrangören och utföraren på plats.

Föreningen lägger spelningarna i den lokal vi finner lämplig. Det händer att krögare tycker det är orättvist och någon har till och med ringt och varit sura. Vi tar nästan alltid ut entréavgift som bidrar till att finansiera artisten. Det är också rimligt att publiken också bidrar, tycker vi. Vi tar inte ut någon avgift av krögaren, istället slipper vi betala hyra, något vi får göra om vi förlägger konserterna i exempelvis kommunala lokaler.

”Vi tar inte ut någon avgift av krögaren, istället slipper vi betala hyra, något vi får göra om vi förlägger konserterna i exempelvis kommunala lokaler”
Bosse Johansson

ABF Blekinge bidrar med utbildningar, lokaler, hjälp till marknadsföring, utlåning av musikutrustning med mera. De bidrag som ABF får via att vi registrerar kulturarrangemang hos dem är ytterst blygsamma och det handlar om några hundralappar per konsert.

Den kamp jag bedriver för att kulturlivet ska få behålla sina intäkter för att kunna utveckla musikföreningen är privat. Jag vill varken belasta mina föreningskamrater eller andra föreningar. Jag har många kulturföreningar i ryggen och tänker fortsätta kämpa för kulturen.

Jag blir heligt förbannad när kulturen och musiken i min hemstad rustas ner. Vi har sedan tre år sedan haft tjänstemän som driver egen agenda som går emot det regelverk som beslutats av fullmäktige. Många föreningar känner sig förolämpade och kränkta av dessa tjänstemän. Tyvärr backar politikerna tjänstemännen.

När det gäller rättsfallen så var det kommunen som först gick till domstol om vi ska vara petnoga. Rättshaverist är det sista jag är. En rättshaverist finner sig inte i fattade beslut utan driver det vidare i absurdum. Men föreningarna söker pengar varje år och då är det ny giv igen. Skamgreppen från Teknik- Fritid- Kulturnämnden har ständigt nya argument och vinklingar. Nu har den ene tjänstemannen slutat. I ett läge där oppositionen har kapitulerat är det extra viktigt för demokratin med fria skribenter. Den rollen tar jag gärna på mig!

Bosse Johansson, Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons