Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Blir Sverige USA:s 51:a stat?

I december förra året redan innan Sverige anslutits till Nato ingår regeringen ett försvarsavtal som ger USA tillgång att på 17 svenska militärbaser lagra stridsfordon, ammunition och vapensystem.
Blekinge • Publicerad 20 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommer kronprinsessan Victoria, här med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg  och ÖB Micael Bydén, att sjunga ”Du gamla du ofria fjällhöga nord…” framöver?
Kommer kronprinsessan Victoria, här med Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg och ÖB Micael Bydén, att sjunga ”Du gamla du ofria fjällhöga nord…” framöver?Foto: Henrik Montgomery/TT

Avtalet innehållet inte något förbud mot lagring av kärnvapen.

Hos våra Nato-grannar Norge och Finland råder det kärnvapenförbud. Detta borde vi också lagstifta om i Sverige.

”Tyvärr ser det ut som att Sverige är på väg att frivilligt bli USA’s 51:a stat utan någon större debatt. Ett godkännande av DCA-avtalet skulle innebära att vi frivilligt ger upp vår nationella identitet.”
Anders Olsson
Annons

Försvarsavtalet med USA, Defence Cooperation Agreement, DCA-avtalet som det heter kommer att underlätta för USA att placera trupper och materiel i Sverige utan att behöva ta beslut i Nato om detta.

De USA-soldater som kommer att jobba med dessa förråd och områden på de svenska baserna omfattas inte av svensk lagstiftning utan går under Amerikansk lag.

Försvarsavtalet måste godkännas av Sveriges riksdagsledamöter nu i vår för att gälla fullt ut.

I Sverige har vi tidigare fått folkomrösta om alkoholförbud, högertrafik, kärnkraft, EU och Emu.

Sverige är ett land med en levande demokrati ,sa statsminister Ulf Kristersson på presskonferensen som hölls tillsammans med socialdemokraternas partiordförande Magdalena Andersson efter att den svenska fanan hissats vid Nato-högkvarteret i Bryssel.

Man undrar ju om det där han sa om levande demokrati verkligen stämmer?

Frågan är ju om inte demokratin istället nyss dog, genom att svenska folket inte fick vara med och diskutera och utreda vad ett upphävande av vår 200-åriga alliansfrihet och ett inträde i Nato skulle innebära.

”Vi har varit förbereda på ett Natointräde i årtionden”, sade Ulf Kristersson nere vid flagghissningen vid Natohögkvateret i Bryssel då den blå gula fanan hissades.

Kronprinsessan Victoria var med där nere. Hon sjöng med i nationalsången och verkade vara den enda som riktigt kunde texten då den blågula fanan hissades.

Sanningen är nog den att Sverige började kratta gången till Nato redan tidigt på 1950-talet och ett inträde skulle kommit ändå, oavsett kriget Ryssland/Ukraina. Detta blev nu ett rätt tillfälle att skynda på ett inträde, det var ju plötsligt ”bråttom”.

Annons

Någon demokratisk debatt eller folkomröstning blev det inte tal om.

De som talade om fred och diplomati fick komma till tals några enstaka gånger i SVT, SR och övriga medier, medan de uniformsklädda ”experterna” stod på rader framför tv-kamerorna och förklarade hur viktigt det var att gå med i Nato. Med andra ord - den demokratiska processen uteblev helt när vår 200-åriga alliansfrihet lades på historiens skräphög.

Tyvärr ser det ut som att Sverige är på väg att frivilligt bli USA’s 51:a stat utan någon större debatt. Ett godkännande av DCA-avtalet skulle innebära att vi frivilligt ger upp vår nationella identitet.

En ökad militär upprustning i alla länder kommer inte att göra oss säkrare utan mer osäker.

Att USA och Natos kärnvapenparaply skulle skydda oss tror jag är lika vanskligt som att gå ut med ett vanligt paraply i full storm, det går sönder. Vår värld kommer också att gå sönder vid ett kärnvapenkrig.

Om riksdagen godkänner försvarsavtalet med USA nu i vår, vad innebär det för Sverige till hösten om nästa president heter Donald Trump?

”Avtal om försvarssamarbete med Amerikas förenta stater. Fö 2024/00152”, så heter den remiss som 111 remissinstanser ska svara på innan den 25 mars.

Även allmänheten har rätt lämna yttrande på remissen i denna viktiga fråga, därefter kommer riksdagen att fatta beslut.

Undertecknad vill uppmana allmänheten att yttra sig till regeringskansliet och försvarsdepartementet i denna fråga. Uppmanar även alla länets riksdagsledamöter att noga läsa igenom avtalet innan man röstar och tänka på fred och nedrustning och verka för att en lag instiftas mot förbud mot lagring och införsel av kärnvapen på Svenskt territorium.

I Blekinge har vi Sveriges Marinbas och flygflottiljen F17. Dessa kommer att utgöra primära mål vid en händelse av ett ryskt anfall på något Nato-land. Nato’s artikel 5 - ”en för alla, alla för en” .

Annons

Nästa gång prinsessan sjunger med i nationalsången får vi kanske höra henne sjunga ”Du gamla du ofria fjällhöga nord…”

Anders Olsson, Nättraby

Annons
Annons
Annons
Annons