Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Bra, Sölvesborgs Bibliotek

Grattis sölvesborgare till ett förnyat och förändrat bibliotek!
Publicerad 2 mars 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Tårta! Till personalen på Sölvesborgs bibliotek!
Tårta! Till personalen på Sölvesborgs bibliotek!Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ett bibliotek är inte den byggnad där verksamheten pågår. Ett bibliotek är en demokratisk plats där alla är välkomna gammal som ung och oberoende av kön eller politisk tillhörighet.

Där får du tillgång till böcker på plats och även litteratur från annat håll – inom och utom Sverige.

Annons

Nu möts man innanför entrén av ljus .De gamla vackra kristallkronorna är kvar men skymmande bokhyllor mot barnavdelningen har tagits bort. Ljus flödar in i lokalen. Barn och ungdomar har fått en större och inspirerande yta. De unga är en prioriterad grupp och mycket verksamhet riktas mot dem. Här får de tillgång till kunskap och intresse för egna och andra världar.

Tidskrifts-/tidningsavdelningen har flyttat till eget rum längre in i lokalen. Må vara att stegen dit blir några fler, men å andra sidan längre bort från annan verksamhet.

Borta är den tid då ”Tystnad” rådde!

Nu fungerar många bibliotek som kommunernas förlängda arm. Man kan få ta hand om kommunala frågor som exempelvis förskoleplats och skolplacering. Läxhjälp erbjuds efter skolans slut och nyanlända får möjlighet att öva sin svenska.

”Nu fungerar många bibliotek som kommunernas förlängda arm. Man kan få ta hand om kommunala frågor som exempelvis förskoleplats och skolplacering. Läxhjälp erbjuds efter skolans slut och nyanlända får möjlighet att öva sin svenska.”
Lisa Östling, bibliotekarie

Mycket bra början Sölvesborgs Bibliotek!

Nu väntar vi på förnyelse på vuxenavdelningen också. Vi önskar nya och något lägre hyllor.

Påbörjad gallring av beståndet är nödvändig och görs regelbundet på alla bibliotek. Det finns förstås hjälpmedel att tillgå. Har boken inte rört på sig på 3 år, är den inte så attraktiv längre. Allt finns - som tidigare påpekats - att låna. Fem exemplar av exempelvis Jan Guillous ”Tempelriddaren” var efterfrågade för flera år sedan. Spar ett exemplar och ge oss möjligheten att läsa dagens aktuella litteratur!

Hoppas ni i personalen får en tårtbit till det välförtjänta kaffet. Och ni dricker väl i personalrummet som vanligt!

Och sölvesborgare, utnyttja ert lokala bibliotek!

Lisa Östling, Bibliotekarie

Annons
Annons
Annons
Annons