Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Chefen tog inte chansen att förklara kostnaderna

Sparbankschefen i Karlshamn, Per Richardsson, hade ett utmärkt tillfälle den 12/7 att presentera underlaget för påståendet om att en renovering av bankhuset i centrum av staden skulle kosta mer än 80 miljoner, en siffra som jag har påmint om.
Karlshamn • Publicerad 19 juli 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn.
Per Richardsson, vd på Sparbanken i Karlshamn.Foto: Johan Hultgren

Han tog inte chansen att visa Sydöstrans läsare detta, när tidningen nämnda dag offentliggjorde bankens hyreskostnader i det en halv miljard dyra huset på piren. I pressutskicket från banken om detta saknades helt uppgifterna om vad som föranleder så genomgripande arbeten i nuvarande hus, vilka motsvarar kostnaden för uppförandet av 20 kompletta och fullt utrustade villor med tomt (4 miljoner per hus).

Som tidigare nämnts fick huvudmännen för tre månader sedan (20/4) ej heller något underlag. Bara höra Richardssons siffra 80 miljoner. Men den var nog en chock. De hade ju aldrig hört att sparbankshuset är behäftat med enorma inre brister.

Annons

När banken nu tillkännagett sina kostnader i det nya huset, visar dessa paradoxalt nog, att de är högre än vad de påstådda 80 miljonerna är. Eller vad sägs om 6,4 miljoner i hyra per år i tolv år, vilket är cirka 77 miljoner. Därtill anpassningskostnader på cirka 20 miljoner samt (minst) 15 miljoner på möbler, annan inredning, teknik och oförutsett. Summa alltså mellan 110 och 115 miljoner!

Richardsson har sagt att flytten blir ”kostnadsneutral”. Då vet han inte vad ordet neutral betyder.

Finns då den påstådda ”utredningen”, som först nu nämns? Låt oss då se den! Fanns den när huvudmännen samlades i april? När jag i höstas gjorde en lång intervju med honom, fick han frågan om huvudmännen hade tillfrågats.

– Det har de inte med att göra. Huvudmännen tillsätter bara styrelse, blev svaret.

Jag blev förvånad. Han leder ju folkets bank, där huvudmännen företräder många intressen och inte får negligeras. Annars är hela sparbanksidén förfuskad. Bankens samhörighet med sina uppdragsgivare är ju självklar.

Under intervjun framgick också tydligt att andra alternativ till lokal än huset på piren var uteslutna. För Richardsson är det bara detta som gäller. Huset som – har tidigare kommunalrådet Per-Ola Mattsson (S) erkänt – ledde till regimskifte i kommunen. Men borgerligheten var lika medskyldig till halvmiljardsbygget. Med parollen ”Nu får vi ordning på Karlshamn” gick Moderaterna till val. Hur ordningen skall se ut, är det många som undrar.

”Organisationen Gilla Karlshamn, som enligt stadgarna ”enbart” skall förmedla goda nyheter om kommunen, var en stark tillskyndare av bygget. Richardsson blev snabbt ordförande där efter tillträdet som bankchef”
Bengt Olof Dike

Organisationen Gilla Karlshamn, som enligt stadgarna ”enbart” skall förmedla goda nyheter om kommunen, var en stark tillskyndare av bygget. Richardsson blev snabbt ordförande där efter tillträdet som bankchef. Starka krafter i organisationen har drivit på för att fylla huset med hyresgäster. Ett nära samband finns mellan befintliga företag på piren och sparbanksstyrelsens tidigare ordförande, Per-Anders Johansson, som anställde 
Richardsson med betydligt högre lön än han hade i den mycket större Varbergsbanken, där han hösten 2018 av en enig styrelse fick sparken med omedelbar verkan efter, enligt Hallands Nyheter 17/10 detta år, långvarigt missnöje med hans ledarskap. Johansson har starka ägarintressen i företag i pirenområdet.

Bankchefen påstår (BLT 23/2 i år) att flytten ”bygger på gedigen analys”. Men ej heller den analysen är redovisad. Först lång tid efter detta, påstod han (BLT 23/2 i år) att flytten ”bygger på gedigen analys”. Men liksom tystnaden om en aktuell ”utredning” vägrar Richardsson att redovisa den. Inget som helst underlag för uppgifterna har alltså lagts fram, inte ens för huvudmännen.

Bengt Olof Dike

Annons
Annons
Annons
Annons