Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Cirkus Rogersson

Det senaste numret i Ronnebys politiska cirkus bjöd på stor politisk akrobatik i torsdags.
Ronneby • Publicerad 28 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Nya nummer väntar i Ronnebypolitikens cirkus, så hämta popcornen!
Nya nummer väntar i Ronnebypolitikens cirkus, så hämta popcornen!Foto: Mehdi Barakat

Det verkar nu som om moderaternas historiskt sett hårdaste motståndare, socialdemokraterna, blivit blödiga och nu räddar Roger Fredriksson och hans sargade parti ur vinkelvolten genom att gå i koalition med dem.

Jag tror i och för sig inte att en S+M+MP-koalition är problematisk i sig. Man kan nog jämka ihop det mesta i politiken. Det folk vänder sig mot är att politikerna verkar sakna både vilja och förmåga att plocka bort Fredriksson. Innan det är avklarat tror jag dessvärre inte att något samarbete kommer att fungera varken på kort eller lång sikt.

Annons

På kort sikt behöver man göra precis tvärtom vad som nu sker, dvs ta in de interna M-kritikerna i värmen istället för att stöta bort dem. L, KD, SD och kanske även RP kommer förmodligen att välkomna de som inte längre känner sig hemma i M med öppna armar, och då räcker det inte längre med MP:s stöd för att behålla majoriteten.

Det ska heller inte uteslutas att det finns sossar som hellre lämnar partiet än att stötta projektet att rädda Fredriksson.

På lång sikt behöver man förklara för väljarna varför Fredriksson är oumbärlig. Det är en skarp uppgift för S och eventuella stödpartier, men framför allt för M.

Ett första test på hur man lyckats blir EU-valet.

Mitt stalltips där är att såväl S som M tappar betydande andelar till Folklistan. Det är ett parti med uttalad transparens och högt i tak, precis de egenskaper som S och M totalt saknat i denna hantering.

Resten tappas i huvudsak till V, L, KD och SD, som efter viss initial tvekan nu lyssnat på pratet på byn, och ställt sig på väljarnas sida. Det är dock svårbegripligt att S föredrar samarbete med ett dysfunktionellt M framför en bred koalition med exempelvis V, MP, C, L och RP.

I vilket fall som helst, så är cirkusföreställningen inte slut ännu. Nya nummer väntar, förmodligen med dompterade politiker, så hämta popcornen!

”I vilket fall som helst, så är cirkusföreställningen inte slut ännu. Nya nummer väntar, förmodligen med dompterade politiker, så hämta popcornen!”
Stefan Johansson, Ronnebypartiet

I nästa vecka kommer besked om hur kommunstyrelsen har hanterat Åsa Evaldssons arvoden, och om en månad väntar frågan om ansvarsfrihet, dels för kommunstyrelsens ordförande Fredriksson, dels för styrelsen som helhet.

Det yrkades på nekad ansvarsfrihet, men frågan remitterades för att ge dem en chans att svara på kritiken innan beslutet.

Efter det, så väntar EU-valet, vilket mycket möjligt kan ge de inblandade nya insikter och nya konflikter. Och inte minst: extranummer!

Annons

Stefan Johansson, Ronnebypartiet

Annons
Annons
Annons
Annons