Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Då var vi igång igen ...

Så sent som i maj skrev jag en insändare gällande anställningsstopp i kommunen och besparingar på skolan.
Ronneby • Publicerad 27 oktober 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Hur blir det med betygen om det inte finns några lärare?
Hur blir det med betygen om det inte finns några lärare?Foto: Anders Wiklund/TT

Nu aviseras återigen besparingar genom inköpsstopp och stopp att ta in vikarier vid sjukdom i kommunens skolor.

Jag kan inte låta bli att förundras över hur politikerna i ledande position i Ronneby kommun verkar tänka att elevernas behov styrs utifrån hur mycket pengar politikerna har i plånboken.

Annons

Politiker har förfasats över resultaten i skolan och att fler inte når behörighet till gymnasiet, som vi alla vet är en fungerande skolgång en av de viktigast faktorerna för att bekämpa och arbeta med framtida kriminalitet (om inte annat så vet vi det utifrån den evidensbaserade utbildning vi fått i brottsförebyggande arbete)

Det har debatterats hur viktigt tidiga insatser, att mer insatser i skolan behövs, kontra de styrandes inställning att vi måste effektivisera utifrån den budget de styrande satt. En helt orimlig sådan utifrån att utbildningsförvaltningen äskade 35 miljoner och fick 3,5 miljon, med detta i åtanke ställer jag mig frågan hur politikerna kan vara förvånade när det uppstår ett underskott på 27 miljoner. Dessutom har man tagit beslut om att införa heltidsmentorer och att detta ska ske inom budget.

Om effektiviseringen innebär att sjuka lärare inte får ersättas med personal och att den befintliga personalen på skolan ska täcka även andras lektioner eller att lektioner ställs in, ja då måste jag ställa mig frågande hur man menar att fler elever ska nå målen.

”Om effektiviseringen innebär att sjuka lärare inte får ersättas med personal och att den befintliga personalen på skolan ska täcka även andras lektioner eller att lektioner ställs in, ja då måste jag ställa mig frågande hur man menar att fler elever ska nå målen.”
Mia Persson, miljöpartiet

Vidare pratas det nationellt om lovskolor och mer undervisningstid genom kortare lov för att fler ska ges möjlighet att nå målen. Är det då inte bättre att de får sin garanterade undervisningstid under terminerna och så stora insatser pedagogiskt som behövs för att mål ska kunna nås?

För visst tittar väl politikerna på evidens och forskning och inte bara i plånboken när det gäller att hitta vägar för att få fler elever att nå målen? Det är ju inte så att vägarna för att nå målen är gratis och inte innebär några insatser.

Det är dags att se helheten och våga avvika från den skrala budget som sats för skolan i Ronneby kommun, lyfta blicken och satsa på allas vår framtid - UNGDOMARNA.

De förtjänar en högre lärartäthet som har möjlighet att välja metoder och medel utifrån evidens - inte det de har råd med.

Mia Persson, för Miljöpartiet de Gröna i Ronneby

Annons
Annons
Annons
Annons