Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Dags för hela KD i Karlskrona att ta timeout?

KD har i genomsnitt 3 % väljarstöd (SR, februari). Partiet har nationellt sedan hösten 2022 tappat 150 000 väljare på intriger, brutna löften och lögner i övrigt, liksom på affärerna och ledarskapet runt Sara Skyttedal.
Karlskrona • Publicerad 28 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Ger domaren en signal till KD i Karlskrona?
Ger domaren en signal till KD i Karlskrona?Foto: Andreas Hillergren/TT

Den alltför hängivna inställsamheten till Tidö-avtalet medför ett tapp till SD och till M.

I direkt konkurrens med klassiskt auktoritära partier faller KD i trovärdighet och i stöd från de kvarvarande hårt prövade humanisterna i väljarkåren.

”I direkt konkurrens med klassiskt auktoritära partier faller KD i trovärdighet och i stöd från de kvarvarande hårt prövade humanisterna i väljarkåren.”
Peter Östling
Annons

På regional nivå och i Blekinge har ”sjukvårdspartiet” gissningsvis tappat från ca 7000 väljare till 3500, baserat på samma matematik. Rimligen har KD tagit än mer stryk med avseende på det nya styret, ekonomin i regionen och på beslutet om tolkavgift, jämte alla turer om enskilda KD-politiker även i regionen och distriktet.

I Karlskrona har man tappat från drygt 3000 röster ned till gissningsvis en tredjedel av dessa. Det svikna löftet om att kulturhus på torget var uteslutet, svarade sannolikt mot en av tredjedelarna, tillsammans med den pinsamma affärsprocessen runt Vattenborgen som en del i Världsarvstorget.

Inte minst borde serien av uppgörelser mellan förtroendevalda i media ha fått de mest inbitna supportrarna att tröttna, som flera av de själva verkar ha gjort. Partiet skämmer ut sig på samtliga nivåer och tappar stöd, något som skadar, splittrar och göder karriäristtänkande före partitänkande.

Lokalavdelningens ledningsmässiga debacle och gruppdynamiska logik liknas nu vid en dokusåpa i en rad artiklar (Sydöstran, feb), på toppen av alla kontroverser 2022 och 2023 (SVT, 24 jan). Det brev till kommunalrådet som vädjar till honom att följa kandidatförsäkran och lämna sina uppdrag (SVT, 27 feb) har dock inget större nyhetsvärde.

Att Bengt Jönsson framhärdar med ”inga kommentarer” efter inledande klavertramp var inte heller nytt, och dessutom fullt förståeligt. Det som är intressant är snarare att allt annat hakat upp sig, samtidigt som det ”skadliga” (SVT, 27 feb) fortgår – oavsett om det är kommunalrådet, någon annan eller många som är skadegörande i detta drama.

Redan i mitten av december då ärendet gjordes känt och lyftes till både distrikts- och riksnivå, svarade man besvärat från dessa organisationer att det kunde ta både ”en och tio veckor att utreda” (SVT, 22 dec).

Nu har det gått tio veckor - ingen information, inget beslut och fortsatt tystnad.

Parallellt pågår åklagarens förundersökning av förtalsanmälan. Den lär inte ha högre prioritet än KD:s ”interna arbete”. Men oavsett om den leder till åtalsbeslut eller nedläggning så blir den offentlig och komprometterande.

Det är för övrigt bara rättsväsendets handlingar i ärendet som är sekretessbelagda i nuläget, något yppandeförbud föreligger inte för vare sig företrädare för rättsväsendet, vittne eller annan. Det är således bara en tidsfråga innan allt ges till känna.

Att inte KD tar bladet från munnen först är anmärkningsvärt och gissningsvis ett mått på hur illa bladet är skrivet, för rätt många kan man förmoda, snarare än för en! Rockaderna i den lilla styrelsen med nu ännu en ny lokalordförande vittnar möjligen om detta.

Annons

Det är hög tid för öppen självrannsakan, för att sedan klara ut vad man ska jobba med, hur detta ska göras, och inte minst VEM som ska göra vad?

Eller låta hela gänget ta ”time out” som Sydöstrans ledarsida skriver den 27 feb?

Peter Östling

Annons
Annons
Annons
Annons