Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Därför är Vårdförbundet i konflikt

Vårdförbundets medlemmar i regionerna är i konflikt. I praktiken innebär det att 63 000 barnmorskor, biomedicinska analytiker, röntgensjuksköterskor och sjuksköterskor inte jobbar övertid eller mertid och att arbetsgivaren, bland andra region Blekinge, inte kan genomföra nyanställningar av de yrkesgrupper som omfattas.
Blekinge • Publicerad 2 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Därfö är vi i konflikt skriver Camilla Perland, ordförande för Vårdförbundet i Blekinge.
Därfö är vi i konflikt skriver Camilla Perland, ordförande för Vårdförbundet i Blekinge.Foto: Matilda Ohlsson

En konflikt är en sista åtgärd. Att vi ändå är här beror på att vi inte har fått gehör för våra krav i avtalsrörelsen. Vi vill ha en långsiktig lösning med en stegvis arbetstidsförkortning, vi vill ha hållbara scheman och en god löneutveckling. Fullt rimliga krav, anser vi.

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) hävdar däremot att det är för dyrt att korta arbetstiden. Beräkningarna de presenterar är fel. Vi yrkar inte på kortare arbetstid för hela välfärdssektorn utan för våra grupper. Som det ser ut idag betalar våra medlemmar med sin hälsa eller med den egna plånboken.

Annons

Bakgrunden till våra krav är att det blivit allt tuffare att arbeta i vården. Våra yrkesgrupper var tidigare friska, nu är de bland de sjukaste.

30 procent av Vårdförbundets medlemmar arbetar deltid, många för att få mer vila och återhämtning. Priset de får betala för den egna hälsan är lägre livslön och pension. Deltidsarbetet kostar exempelvis en sjuksköterska runt 7 miljoner under ett helt yrkesliv. Fyra av tio unga tror inte att de kommer stanna i vården resten av yrkeslivet.

”Bakgrunden till våra krav är att det blivit allt tuffare att arbeta i vården. Våra yrkesgrupper var tidigare friska, nu är de bland de sjukaste.”
Camilla Perland, Vårdförbundet

Den viktigaste frågan för medlemmarna är sänkt veckoarbetstid. Många kan tänka sig att gå upp i heltid om den kortas. Att vi yrkar på en stegvis sänkning är alltså en långsiktigt hållbar lösning för att få fler att jobba mer och stanna i yrket.

Men arbetsgivaren vill istället att vi ska jobba ännu mer. Våra yrkesgrupper jobbade omkring 3 miljoner timmar övertid inom regionerna förra året, Det är knappt 9000 timmar om dagen och motsvarar runt 1 800 heltidsarbetande kollegor. Var tredje medlem jobbar regelbundet övertid. Det visar tydligt på systemfelet i svensk hälso- och sjukvård.

Som legitimerad har och tar jag ansvar för patienten framför mig. I mötet tillsammans med patienten försöker vi alltid skapa de bästa förutsättningarna. Men politiken har ansvar för att befolkningen har tillgång till en god hälso- och sjukvård. Vi tar även nu ansvar och meddelar att det här går inte, det är inte hållbart längre. Sjukvården kan inte längre baseras på att vi jobbar miljontals timmar övertid och vi tänker inte längre betala med vår eller patienternas hälsa.

Vi vill ha en god och säker hälso- och sjukvård. Vill regionerna och SKR också det måste de börja lyssna på vårdens medarbetare och ge oss kortare arbetstid.

Camilla Perland, ordförande Vårdförbundet Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons