Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Därför gick jag med i Svenska kyrkan

I förra veckan gick jag med i Svenska Kyrkan. Jag skriver det här för att jag tror att turerna kring det kan intressera även andra än mig själv.
Publicerad 1 november 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kyrkan mitt i byn. Intolerans och negativism inom kyrkan har förbytts till en kraft som arbetar mot det reaktionära, skriver Kurt Karlsson. Bild på Fredrikskyrkan i Karlskrona.
Kyrkan mitt i byn. Intolerans och negativism inom kyrkan har förbytts till en kraft som arbetar mot det reaktionära, skriver Kurt Karlsson. Bild på Fredrikskyrkan i Karlskrona.Foto: Mattias Mattisson

Jag är 73 år och uppväxt med en schartauanskt präglad mamma från Bohuslän. Hon hade en stillsam grundtro som jag alltid har imponerats av och hon försökte försynt föra över den till mig och mina syskon. Söndagsskolan var en självklarhet och bibliska historien sitter där fortfarande.

När barnet och sedan också ungdomens Kurt mötte verkligheten skar det sig dock en hel del. De öppet och mest aktiva religiösa visade sig inte sällan vara de mest intoleranta, tråkiga och negativa människorna. Åtminstone var det så jag uppfattade det. Tro var något privat men de som skulle personifiera den skrämde mig.

Annons

Till det kom en politisk aspekt. När jag var i de sena tonåren, i skuggan av kolonialismens sönderfall, Vietnamkrig och ett starkt tryck för ett mer jämlikt samhälle, såg jag att kyrkan alldeles för ofta valde ”fel” sida.

”Mitt i detta har jag med förvåning och stigande aktning sett hur Svenska Kyrkan på olika sätt och i olika sakfrågor tagit ställning mot den här utvecklingen. För mig har kyrkan blivit en progressiv kraft mot reaktionärer, inskränkthet och dumhet.”
Kurt Karlsson

Följden blev att jag gick ur kyrkan så fort jag hade möjlighet till det. Och så har det varit i drygt 50 år. Tills nu. Att jag nu går med i kyrkan igen har ingenting med tro att göra utan med kyrkan och samhällsutvecklingen. På några decennier har samhällsdiskussionen förändrats i grunden. Solidaritet och gemenskap är ord som nästan försvunnit. Istället handlar det om egoism, ”självförverkligande”, revirtänkande, aktiefonder och ”privatism”. Resultatet är en opinion där en majoritet av svenska folket ser ut att rösta fram ett politiskt styre med väldigt konstig kompass.

Mitt i detta har jag med förvåning och stigande aktning sett hur Svenska Kyrkan på olika sätt och i olika sakfrågor tagit ställning mot den här utvecklingen. För mig har kyrkan blivit en progressiv kraft mot reaktionärer, inskränkthet och dumhet. Fördumningen och högervridningen har gjort att kyrkan och jag hamnat på samma sida.

Tron är för mig fortfarande privat men Svenska Kyrkan backar jag numera gärna öppet och helhjärtat upp för den roll den tagit i samhällsdebatten.

Kurt Karlsson, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons