Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: De som ropar på fred står på bödlarnas sida

Den 16 maj på en konferens i Lviv höll Oleksandra Matviichuk, ordförande för det Ukrainskbaserade Centrumet för civila rättigheter som tilldelades Nobels Fredspris 2022, ett tal.
Ukraina • Publicerad tisdag 15:05
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Oleksandra Matviichuk, ordförande för det Ukrainskbaserade Centrumet för civila rättigheter som tilldelades Nobels Fredspris 2022, vittnar om ryska övergrepp mot ukrainsk befolkning.
Oleksandra Matviichuk, ordförande för det Ukrainskbaserade Centrumet för civila rättigheter som tilldelades Nobels Fredspris 2022, vittnar om ryska övergrepp mot ukrainsk befolkning.Foto: Peter Dejong

I talet redogjorde hon för förhållandena för den ukrainska befolkning som lever på områden som ockuperas av fascisterna i Kreml:

”The occupation does not reduce human suffering, it simply makes it invisible. I spoke to hundreds of people who survived Russian captivity. They told me how they were beaten, raped, stuffed into wooden boxes, electrocuted through their genitals, and their fingers were cut, their nails were pulled out, their knees were drilled, they were forced to write in their own blood. One woman told me how her eye was dug out with a spoon.”

Annons

Övergreppen är inte okända för någon. Nyligen gav den finsk-estniska författaren Sofi Oksanen ut en bok om det systematiska sexuella våldet mot kvinnor som begås av de ryska ockupationsstyrkorna.

FN och människorättsorganisationer har dokumenterat massor av krigsbrott begångna av de ryska trupperna. Krigsbrott som nu utreds av bland annat svenska åklagare i syfte att dra förövarna inför rätta.

”De som ropar på förhandlingar och fred eller vapenstillestånd gör det alltså fullt medvetna om vad som pågår på de ryskockuperade områdena i Ukraina.”
Mats Marcusson

De som ropar på förhandlingar och fred eller vapenstillestånd gör det alltså fullt medvetna om vad som pågår på de ryskockuperade områdena i Ukraina.

De som vill att vi slutar att skicka vapen så att Ukraina kan försvara sig gör det fullt medvetna om de ukrainska kvinnor som tagit livet av sig efter att ha blivit gruppvåldtagna eller plågas svårt av sina fruktansvärda erfarenheter.

Mats Marcusson

Annons
Annons
Annons
Annons