Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Demokratins död

En av studieförbunden har gått i graven. Som ett led i nedmonteringen av folkbildningen och demokratin kastar Sveriges yngsta studieförbund Kulturens bildningsverksamhet nu in handduken.
Demokrati • Publicerad 31 oktober 2023 • Uppdaterad 5 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Pia Dauhn
Pia DauhnFoto: Emma Gunler

Det innebär flertalet uppsagda verksamhetsutvecklare och flertalet goda verksamheter som skrotas. De som i förlängningen kommer drabbas är vi i civilsamhället.

Strategin att nedmontera folkbildningen är ett led i att urholka demokratin. Denna metod används i hela världen i syfte att vinna mark för fascismen. Kulturell mångfald och utbildning av invandrare i integrationssyfte upplevs som ett hot.

Annons

De nationalkonservativa skyr denna mångfald och vill helst störta den. För dem duger bara fädernas kyrka och stenåldersgravar, och i SD-styrda kommuner får folkbildningen svälta, liksom annan klok kultur.

De marknadsliberala, inte minst i moderaterna, har länge velat begränsa folkbildningen. Kurser, bildning, personlig frigörelse, har det hetat, är en ”hobby”.

Nu kan dessa bildnings-nihilister förenas i ohelig allians. Vad de har gemensamt är att de saknar förmåga att se att samhället är skört och kräver omsorg och ständigt underhållsarbete.

”Nu kan dessa bildnings-nihilister förenas i ohelig allians. Vad de har gemensamt är att de saknar förmåga att se att samhället är skört och kräver omsorg och ständigt underhållsarbete.”
Pia Dauhn

Demokratin är ingen naturlag. Den är ett undantag från barbariet.

De tycks likgiltiga inför det viktigaste av allt. Att civilsamhället bryter samman och förorternas föreningsliv snöps är mindre viktigt än att utbildningsföretagen ska få en ännu större del av statens kaka.

Regeringen ger sig på ett av de klokaste och mest kostnadseffektiva försvar för sammanhållning och mångfald som det svenska samhället uppfunnit. Det är ovarsamt, dödsföraktande och framför allt alldeles onödigt. Och angreppet anförs av en utbildningsminister som kallar sig liberal.

Hur möter vi varandra i samhället som står på olika sidor? Hur svarar det folkbildningens Blekinge på nedmontering och inskränkning av våra verksamheter?

Att man kallar det att man “bidrar till fler praktiska utbildningar” när man del facto för över pengar till marknadsekonomiska intressen är en skam stor som någon.

Kan vi prata med varandra? Kan vi komma samman i denna fråga?

Vi behöver samverka och vi behöver göra det SNABBT! Fler åtgärder kommer komma - det kommer bli ett slag utan dess like och på slagfältet kommer demokratin ha offrats.

Annons

Jag uppmanar er, kulturutövare, studieförbund och folkhögskolor att göra gemensam sak. Vi har ingen nåd att vänta från borgerligt håll - mobilisera NU!

Pia Dauhn, Kulturföreningen Stjärnstoff, Karlskrona fredsforum, Mångkultur i Ronneby, Svenska freds fredsgrupp i Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons