Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Den alarmerande utvecklingen

Det kan tyckas oseriöst att analysera Blekinges utveckling med utgångspunkt från befolkningsförändringar under en så kort period som ett kvartal. Likväl: Det är en utveckling, som pågått länge nu.
Blekinge • Publicerad 16 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Här var det mycket folk - på familjefesten i Ronneby Brunnspark 2023. Men för Blekinge i sin helhet ser det dystert ut när det gäller befolkningstillväxt.
Här var det mycket folk - på familjefesten i Ronneby Brunnspark 2023. Men för Blekinge i sin helhet ser det dystert ut när det gäller befolkningstillväxt.Foto: Johan Hultgren

Fortfarande låtsas de ledande politikerna i våra kommuner och i regionen att framtiden ser synnerligen ljus ut. Jag menar att det inte är så. Något gemensamt måste göras, om det skall bli något resultat.

”Fortfarande låtsas de ledande politikerna i våra kommuner och i regionen att framtiden ser synnerligen ljus ut. Jag menar att det inte är så. Något gemensamt måste göras, om det skall bli något resultat.”
Sune Håkansson

Att skryta med att man lyckats värva över ett företag eller skola från en annan kommun i länet är löjeväckande.

Annons

Det bör påpekas att en växande befolkning inte behöver vara något mål. Blekingarna kan bli färre, men lyckligare. Jag påstår dock att de styrande låtsas planera för fler blekingar. Det kan bli dyrt. Tomma skolor, etc. är dyra.

En växande befolkning torde kräva viss byggnation. Man skall bygga en villa, om man kan förvänta sig att den sedan kan säljas utan förlust. Det finns inte många platser i länet, där lönsamhet finns vid nybyggnation. Detta gäller även för flerfamiljshus.

Under första kvartalet sjönk befolkningstalet i länet med 333. Alla kommunerna i länet drabbades. Karlshamn minus 77, Karlskrona minus 101, Olofström minus 32, Ronneby minus 100 och Sölvesborg minus 23.

Blekinge var det län i landet, där den procentuella minskningen var störst!

Under perioden föddes 294. Länet är på väg mot det lägsta födelsetalet på minst 200 år! Antalet döda var 485. Flyttningsnettot mot utlandet var minus 57. Flyttningsnettot mot övriga landet var också negativt med nära 100 personer.

Det går illa för hela landsdelen. Kronobergs län minskade med 369 personer. Därav stod vår gränskommun Tingsryd kommun för 62. Kommunen har färre invånare än någonsin sedan den bildades för femtiotalet år sedan. Födelsenettot var något negativt, men det är utflyttningen som mest bidrar till länets minustecken.

Kalmar läns folkmängd sjönk med 321.

Skåne län hade en liten ökning,188 personer. Men Bromölla minskade med 8, Kristianstad med 199 och Östa Göinge med 149. Malmö ökade med 1760.

Blekinges svårigheter kan ha ett samband med de politiska motsättningarna. Alltför många rubriker om ”skandaler” lockar ingalunda till inflyttningar och nyetableringar.

Någon uttalad krismedvetenhet finns inte.

Sune Håkansson

Annons
Annons
Annons
Annons