Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Den svenska moralens ändhållplats

Lagom till 75-årsdagen för FN:s Allmänna Deklaration om Mänskliga Rättigheter (10 december 1948) aktiverar FN:s generalsekreterare António Guterres deklarationens artikel 99.
Gaza • Publicerad 16 december 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
När FN:s generalsekreterare António Guterres vill uppmärksamma en situation som hotar bevarandet av internationell fred och säkerhet då vägrar Sverige ta ställning.
När FN:s generalsekreterare António Guterres vill uppmärksamma en situation som hotar bevarandet av internationell fred och säkerhet då vägrar Sverige ta ställning.Foto: Bertil Ericson / TT

En sällan använd åtgärd som syftar till att ”uppmärksamma Säkerhetsrådet” på en situation som ”hotar bevarandet av internationell fred och säkerhet” – något som enligt Guterres är fallet i Gaza.

Ställd inför en resolution med krav på stopp för massdödandet i Gaza, humanitärt eld-upphör och förhandlingar röstar 13 av Säkerhetsrådets 15 medlemmar – inklusive de tre permanenta medlemmarna Ryssland, Kina och Frankrike – för resolutionen. Storbritannien lägger ner sin röst. USA lägger in sitt veto – och stoppar så resolutionen.

Annons

Var står då Sverige? Den svenska regeringen vägrar envist att beskriva dödandet av minst 18.000 människor, majoriteten kvinnor och barn, i Gaza som ett övervåld som måste upphöra. Biståndet till Palestina dras in. I FN:s Generalförsamling lägger man ner sin röst om en resolution som kräver humanitär vapenvila.

Den 25 oktober undertecknar man ett nytt avtal om vapensamarbete med Israel, och 5 december ett avtal med USA om stationering av amerikansk militär på svensk mark – inklusive möjliga kärnvapen. Och opinionsbildare, media och majoritetssamhället i gemen, tiger och samtycker.

Sverige, en gång ledande medlare i Mellanöstern och bäst i klassen vad gäller FN-arbete för fred och demokrati, har förvandlats till en patetisk folkmords-apologet och tillskyndare av västerländsk imperialism och kolonialism.

”Sverige, en gång ledande medlare i Mellanöstern och bäst i klassen vad gäller FN-arbete för fred och demokrati, har förvandlats till en patetisk folkmords-apologet och tillskyndare av västerländsk imperialism och kolonialism.”
Gunnar Olofsson

Det svenska tigandet har fört oss till en moralens ändhållplats – en plats det kommer att bli svårt att återvända från.

Gunnar Olofsson

Annons
Annons
Annons
Annons