Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Destruktivt för demokratin

Var och en vet att om man gör avkall på sina egna värderingar så blir det svårare att argumentera i egen sak.
Demokratin • Publicerad 19 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Löftet till Hedi Fried: Det var då det.
Löftet till Hedi Fried: Det var då det.

Det kan till och med bli så att man försvarar sin nya hållning för att rättfärdiga sveket mot den egna övertygelsen.

Det är nog så man får se KD:s, L:s och M:s process sedan man för maktens skull överlämnat sina egna identiteter i SD:s händer, trots givna löften till Hedi Fried och svenska folket att så aldrig skulle ske.

Annons

Idag möter SD:s politik få invändningar från regeringen, som styrs av SD till priset av demokratins status och flera partiers osäkra framtid. I den rävsaxen saknas utrymme för den debatt, som skulle kunna ge svängrum åt demokratin och skapa potential för dess framtid.

”Idag möter SD:s politik få invändningar från regeringen, som styrs av SD till priset av demokratins status och flera partiers osäkra framtid. I den rävsaxen saknas utrymme för den debatt, som skulle kunna ge svängrum åt demokratin och skapa potential för dess framtid.”
Inge Johansson

Istället växer en rädsla fram både för att torgföra egna ståndpunkter och för att öppna för andras. Hoppet till att det egna partiet ska växa ställs allt oftare till felsteg och till att söka felsteg i de andra partiernas politik.

Detta är också i sig destruktivt för demokratins utveckling. KD försöker framhålla partiets ”mjuka värden”, trots att det är just dem som KD sedan länge har övergivit under det politiska spelet.

Många liberaler har lämnat sitt parti på grund av L:s vägval och M skymtar snart 15% -gränsen i sitt opinionsstöd. Detta för att svenska folket i grunden är demokrater.

Överger vi egen inriktning av ogrundade skäl kommer helhetsförståelse och kunskapsorientering på skam. I den villfarelsen kan Hamas terrorattack och Israels rätt att försvara sig komma att ses i ett vaccum utan att palestiniernas historia och Israels åsidosättande av mänskliga rättigheter blir föremål för konstruktiv reflektion.

Öppenhet och vidsynthet sätts på undantag när villkoren för att i sak anföra den egna politiken hämmas. Då blir det lätt så som när Ulf Kristersson (M) vill insinuera att det finns en ”terrorromantik inom S”. Falsk marknadsföring får ersätta den egna sakpolitiken.

Under tiden bygger SD visitationszoner och fängelseplatser och filar på förslag som bidrar till en allt mer antidemokratisk utveckling.

Regeringen hukar under SD:s styre, och därför står regeringen utan förslag till verkligt förebyggande insatser gentemot utanförskapen och den växande brottsbenägenheten. Regeringen genomför SD:s politik.

Inge Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons