Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Det är vuxenvärlden som misslyckas

För Socialdemokraterna ska politik öppna dörrar, politik ska skapa möjligheter. Vi kommer aldrig gå med på att Karlskrona för en politik där dörrar stängs för unga människor.
Publicerad 4 februari 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det finns inga misslyckade barn men det finns barn som misslyckas.
Det finns inga misslyckade barn men det finns barn som misslyckas.Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Moderaterna har i en motion till Kommunfullmäktige krävt att ungdomar i Karlskrona inte ska få feriearbete om de inte har godkända betyg i Svenska och matematik.

Det finns inga misslyckade barn men det finns barn som misslyckas. Frågan vi behöver ställa oss är varför det i vårt samhälle finns barn som misslyckas?

Annons

Jag är säker på att en stor del beror på att vuxenvärlden inte mäktat med att ge barnen den hjälp och de verktyg som behövs för att lyckas. Det är långt ifrån alla som klarar av att lyckas på första försöket. Men med rätt hjälp från vuxenvärlden vet jag att lyckandet kommer vid det andra, tredje eller till och med fjärde försöket. För mig är det självklart att inte ge upp en endaste unge.

Att utestänga barn från möjligheten att få ett feriearbete för att barnet inte presterat tillräckligt i skolan är ett misslyckande, inte bara för den unge utan för hela vuxenvärlden. Att villkora möjligheten att prova på ett yrke och kunna tjäna en slant är både orättvist och dåligt. Detta är att ta från barnet en chans att växa. Det är också att misstro kompetensen hos de kunniga och engagerade proffs som idag arbetar med dessa barn och unga.

”Att utestänga barn från möjligheten att få ett feriearbete för att barnet inte presterat tillräckligt i skolan är ett misslyckande, inte bara för den unge utan för hela vuxenvärlden.”
Lisbeth Bengtsson, socialdemokraterna Karlskrona

Jag är fullkomligt säker på att proffsen inom skolan och arbetsmarknadsförvaltningen gör en bedömning av barnets behov utan att politiken ger de massa inskränkande regelverk.

Proffsen ser om barnet kanske behöver både lovskola och feriearbete och löser det. Proffsen ser om barnet kanske bara ska gå lovskola och löser det. Proffsen ser om barnet behöver vila från skolan och ta ett feriearbete, och de löser det.

Det finns inga misslyckade barn, det finns en vuxenvärld som misslyckas med att ge barnet rätt verktyg.

Lisbeth Bengtsson, (s), Arbetsmarknadsnämndens ordförande i Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons