Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Det behövs en Centerkvinna i Europaparlamentet

Den 9 juni äger EU-valet rum. När Europa lider av högerpopulism, krig, människohandel, sexhandel och abortmotstånd, är skälen att rösta för ett frihetligt, fredligt och mänskligt Europa större än någonsin.
Centerpartiet • Publicerad 14 maj 2024 • Uppdaterad 14 maj 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Europaparlamentarikern för Centerpartiet, Abir Al-Sahlani (bild) skriver tillsammans med Cecilia Runesson, ordförande Rödeby Centerkvinnor och även hon kandidat i EU-valet.
Europaparlamentarikern för Centerpartiet, Abir Al-Sahlani (bild) skriver tillsammans med Cecilia Runesson, ordförande Rödeby Centerkvinnor och även hon kandidat i EU-valet.Foto: David Färdigh
Cecilia Runesson, Centerpartiet, kandidat till Europaparlamentet, Blekinge.
Cecilia Runesson, Centerpartiet, kandidat till Europaparlamentet, Blekinge.Foto: Privat

Din röst spelar roll. Det spelar också roll vilka som representerar oss i Europaparlamentet.

För Centerkvinnorna är det självklart att det behövs frihetliga och feministiska röster i EU. Och fler kvinnor behövs. I Europaparlamentet är endast 39,8 procent av ledamöterna kvinnor, visserligen en förbättring sedan 1974, då motsvarande siffra var 15,9 procent.

Annons

Sverige pekas ofta ut som ett föregångsland inom jämställdhet. Men Sverige har mycket kvar att göra bland annat gällande representation inom politiken. Med 46 procent kvinnor i riksdagen är Sverige bättre än andra medlemsländer: snittet för kvinnor i högsta folkvalda församlingen i EU är 33 procent.

Ett exempel på hur politikens centrum är format främst för män är föräldraledighetsreglerna i EU-parlamentet. Om en parlamentariker får barn, kan den begära att vara frånvarande under en kort period. Under den tiden kan parlamentarikern inte ha en ersättare, utan det politiska arbetet pausas helt.

Det tycks inte vara meningen att kvinnor i barnafödande ålder ska vara politiker. Det vill vi ändra på och införa samma system med ersättare som vi har i Sverige. Rödeby Centerkvinnor har vid Centerpartiets partistämma motionerat om att föräldraledighet ska möjliggöras vid politiska uppdrag. Modernisera genast möjligheterna att verka som förtroendevald.

Det är absurt att det behövs skrivas, men kvinnor är i allra högsta grad fullt kompetenta att behärska politiska uppdrag i samma utsträckning som män. Det är slöseri med kompetens när kvinnor stängs ute från politiska uppdrag, medan andra (män) i princip prenumererar på makt genom gamla meriter och belöningar för lång och trogen tjänst.

”Det är slöseri med kompetens när kvinnor stängs ute från politiska uppdrag, medan andra (män) i princip prenumererar på makt genom gamla meriter och belöningar för lång och trogen tjänst.”
Abir Al-Sahlani och Cecilia Runesson, Centerpartiet

Vi har fått nog av att kvinnor missgynnas! Inför EU-valet vill vi uppmärksamma den skeva maktfördelningen. En röst på Centerpartiet, är en röst för jämställdhet.

Abir Al-Sahlani, Europaparlamentariker och kandidat i EU-valet (C)

Cecilia Runesson, ordförande Rödeby Centerkvinnor och kandidat i EU-valet (C)

Annons
Annons
Annons
Annons