Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Det behövs ett ledarskap från kommunpolitiker

Tack Svante (Axelsson Fossilfritt Sverige) för din optimism i omställningsarbetet. Vi behöver verkligen ett bra ledarskap på alla nivåer, inte minst från våra lokalpolitiker som kan se de möjligheter som finns, inte bara snegla på närmaste budget.
Energi • Publicerad 10 juli 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Fjärrvärme avlastar elnätet vintertid, menar insändarskribenten.
Fjärrvärme avlastar elnätet vintertid, menar insändarskribenten.Foto: Johan Nilsson/TT

Till ditt inlägg i Sydöstran den 7 juli vill jag komplettera med följande synpunkter.

Det är sällan man ifrågasätter fliseldning i våra fjärrvärmeverk, man menar att den koldioxid som där bildas ingår i kolets naturliga kretslopp, - ja förvisso, men först inom 80-100 år, den tiden har vi inte på oss för minska CO2 utsläppen. Det har EU bestämt.

Annons

Nu finns det både teknik och ganska enkla lösningar för en långsiktig hållbar och billig lösning. Låt solen klara all fjärrvärme i mindre och medelstora fjärrvärmeverk, faktiskt året om...

Svensk solvärmeteknik för anpassning till fjärrvärmens temperaturnivåer finns nu att tillgå. För att klara fjärrvärmen även under vintermånaderna behöver man ”bara” gräva ett lagom stort hål i marken i närheten av fjärrvärmeverken för att spara sommarvarmt vatten och ha en lämplig och lagom stor yta för att placera solfångarna i nära anslutning (och ev hjälp av en värmedriven värme-pump).

”För att klara fjärrvärmen även under vintermånaderna behöver man ”bara” gräva ett lagom stort hål i marken i närheten av fjärrvärmeverken för att spara sommarvarmt vatten och ha en lämplig och lagom stor yta för att placera solfångarna i nära anslutning”
EXergi-Nisse

Denna teknik är ny för Sveriges del men har utprovats med bra resultat i Danmark. Detta har flera tydliga ekonomiska och klimatmässiga fördelar. Våra kommunala fj-värmeverk slipper den allt ökande fliskostnaden, som kemiindustrins efterfrågan på flis (för flygbränsle) kommer att åstadkomma. Vidare slipper de, det (från EU) säkerligen kommande kravet om infångning även av bio-gent CO2, en kommande dyr historia. Det gör att vi slipper höjda hyror för alla de som använder fjärrvärme.

Mer fjärrvärme avlastar elnätet särskilt vintertid, det ger mer el som då kan gå till allt fler familjebilar, därmed minskar förbrukningen av fossila drivmedel. Förvisso krävs det en kortvarig investering, men samhällsekonomiskt kommer det långsiktigt gå plus, men det kräver kunskap och politiskt mod för att förverkliga detta.

I vår kommun ligger nu ett medborgarförslag om solfjärrvärme för våra kommunpolitiker och tekniker, att ta tag i höst och besluta om... Har de, det du efterlyste -kunskap (om energi) och politiskt mod att vara långsiktiga?

EXergi-Nisse

Annons
Annons
Annons
Annons