Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Det osannolika sjukvårdspartiet

Det är positivt att Kristdemokraterna försöker sig på andra frågor än lag och ordning, invandring och integration. I Sydöstran (9 augusti) kliver Kristdemokraterna i Ronneby in i den senaste lokala debatten om vård och omsorg. Man missar dock att den centrerar sig kring frågan om byggandet av nya boenden i Ronneby, dess finansiering och ägande.
Kristdemokraterna • Publicerad 9 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kristdemokraternas Ebba Busch underkänner sitt eget partis lokala företrädare.
Kristdemokraternas Ebba Busch underkänner sitt eget partis lokala företrädare.Foto: Jonas Ekströmer/TT

Kristdemokraterna i Ronneby passar istället på att anföra att det saknar betydelse hur sjukvården styrs och organiseras samt av vem den levereras. Det är innehållet som räknas. Detta utspel kommer samtidigt som partiet på riksnivå bygger hela valrörelsen på ett förstatligande av sjukvården för att säkerställa den nationellt rimliga nivå som regionerna med KD i spetsen för 8 av 10 vårdtagare, inte klarat av att förvalta.

Fast kristdemokraternas utspel helt saknar parlamentariskt stöd har partistrategerna gjort det till valfråga – en nationell vårdförmedling. Regionernas övriga uppdrag tappar man bort helt fast de svarar mot en femtedel av budgeten. Ska regional busstrafik också till Stockholm?

”Fast kristdemokraternas utspel helt saknar parlamentariskt stöd har partistrategerna gjort det till valfråga – en nationell vårdförmedling. Regionernas övriga uppdrag tappar man bort helt fast de svarar mot en femtedel av budgeten. Ska regional busstrafik också till Stockholm?”
Peter Östling
Annons

Att det är innehållet i sjukvården (liksom tillgängligheten) som räknas i relation till kostnaden är ett understatement. Bristerna i detta innehåll är tydligt för folk varje dag och konstant närvarande i den stökiga regiondebatten i medierna i Blekinge. Frågan är hur huvudmannaskap och val av utförare påverkar just innehållet. Hade det fungerat väl hade frågorna varit av mer akademiskt intresse. Kristdemokraterna framhåller nu att regional politisk styrning i kombination med sedvanlig övertro på marknadslösningar leder fel.

Ebba Busch är stolt över att underkänna sina ansvariga regionpolitiker som nu vill sparka sig själva (Utfrågningen, SVT, 30 aug), detta parat med ”Bäst på vård” som valslogan. Men Kristdemokraterna i Ronneby menar att debatten missar poängen - att innehållet i sjukvården är en helt annan fråga, oberoende av huvudmannaskap och vilken regi vården ges i, till trots att dessa politiskt laddade aspekter dominerar diskussionen sedan länge och trots att partiet nationellt har gjort detta till sin största valfråga!

Dessutom för man in äldreomsorgen med boenden och hemtjänst i sitt inlägg fast det är ett kommunalt ansvar och inte regional sjukvård. Detta som en följd av att den debatt man hoppade in främst råkade handla om äldreboenden, fast i ett helt annat perspektiv.

Det som behövs är flera vårdplatser som i sin tur kräver mer personal. Detta kostar pengar. I nuläget har en nationell vårdförmedling bara väntetider att förmedla. Frågan är hur dessa görs kortare och lokala och hur det ska finansieras, inte hur det administreras! Det är ett mycket märkligt vallöfte från ett marginellt parti som under perioden 2014 – 2020 tog bort närmare 2000 vårdplatser i KD-styrda regioner (UG, 26 aug). Kristdemokraterna i Ronneby rör nu till det rejält även för den personal (vilken det nu är) som berörs, som också lovas en ”närvarande och ansvarstagande chef”.

Är det Ronneby kommun eller region Blekinge eller båda som saknar sådana enligt Kristdemokraterna i Ronneby?

Peter Östling

Annons
Annons
Annons
Annons