Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Dubbelt svek

Plötsligt dyker ”nyheter” upp i media kring Sydostlänken som riskerar hela projektet.
Region Blekinge • Publicerad 24 november 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Sydostlänken måste bli av!
Sydostlänken måste bli av!Foto: Gunnel Persson

Tankar som under mer än 30-års tid och arbete med projektet inte ens funnits på kartan hos en sunt tänkande Bleking!

Inte förrän nu, i elfte timmens sista minuter, hoppar en SD-styrd politisk majoritet i Region Blekinge fram och föreslår att persontrafiken ska tas bort!

Annons

Förbluffande, då diskussionen under alla åren handlat om ett berättigat krav på bättre infrastruktur och närmast ett överlevnadskrav för arbetsmarknad och näringsliv i Blekinge.

En regionledning måste därför kunna se investeringar i ett längre perspektiv än enbart närmsta årets budget. Sydostlänken är en sådan långsiktig satsning. Nu när alla förutsättningar är på plats, riskerar därför ”vår egen” Regionstyrelse att grusa hela projektet.

Detta får inte hända!

Redan tidigt stod det klart att Sydostlänken, trots investeringskostnaderna, var samhällsekonomiskt lönsam. Även nationellt. För såväl gods och personer som behöver förflytta sig till andra ställen, skapar denna nya infrastruktur mervärde, konkurrenskraft, utveckling och miljönytta för oss alla här. Att ”sabotera” denna möjlighet är ett stort svek!

En tidigare parallell till den diskussion som nu finns kring Sydostlänken, blev en stor politisk fråga för några decennier sedan - ombyggnad och elektrifiering av den s.k. Emmabodabanan. Tågförbindelsen som nu förbinder Karlskrona och östra Blekinge med omvärlden norrut mot Växjö, Kalmar och Stockholm mfl.

Även då var det en fråga om kostnader. Många utanför Karlskrona tyckte att kommunen själv och staten kunde stå för notan. En troligen alltför tuff uppgift. Flera andra utanför och i Karlskrona ansåg tvärtom att det var en styrka för hela Blekinge om investeringen kunde genomföras, och då med gemensamma resurser. Utan omfattande begränsningar.

Så blev det också, och med ett ”oskrivet tillägg”, att om Sydostlänken i framtiden skulle bli av i västra Blekinge skulle skattebetalarna i hela Region Blekinge (fd Landstinget), på samma sätt förväntas vara med och förverkliga även den satsningen.

Nu med facit nära i handen konstaterar vi att den SD-M-KD-ledda politiska ledningen på Regionen i Karlskrona bäddar för att svika alla drömmar, förhoppningar och bortse från den avgörande betydelse för framtida utveckling av Blekinge i det framtagna underlag som nu medborgare och en mängd olika aktörer lagt sin själ och hjärta i!

Har vi råd att INTE satsa på Sydostlänken, frågar man sig?

”Har vi råd att INTE satsa på Sydostlänken, frågar man sig?”
Rolf Persson, Kyrkhults S-förening

Om inte, kommer ett avslag från Regionen att bli ett historiskt svek som kommer att finnas i minnet hos folk, näringsliv och samhälle i decennier! Tänk om snälla!

Rolf Persson, Kyrkhults S-förening

Annons
Annons
Annons
Annons