Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: En bättre värld för djuren

Djurplågeri är tyvärr inget ovanligt nuförtiden vi människor tror oftast att eftersom vi är högst i näringskedjan.
Djuren • Publicerad 13 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Skulle du själv vilja hänga på väggen så där?
Skulle du själv vilja hänga på väggen så där?Foto: David Johansson

Att jorden bara tillhör oss och att vi får göra vad vi vill oavsett vilka effekter det har på miljön omkring oss.

Ett bra exempel är päls gårdar där den vanligaste invånaren oftast är vesslor eller minkar som exempelvis på väg mot badstranden Sandviken ser man en av många gårdar.

Annons

På sommaren luktar de förruttnelse och fiskmåsarna dyker mot dem för att fånga resterna.

Dessa gårdar föder upp minkar för en enda anledning, de vill ha pälsen. Eftersom varg och rävpäls är svår att få tag i och de skogsdjuren oftast är fridlysta så tar gårdsägarna istället minkarnas päls då de är lättare och billigare för dem att få tag på.

Denna päls används senare som modematerial och resterna bara lämnas.

Djuren lever tills de blir vuxna nog att flå dem. Deras foder är fyllt med hormoner så de ska växa snabbare.

Detta är en väldigt plågsam process, jag kan inte förstå hur man som människa har samvetet att uppfostra ett djur bara för att sedan döda den.

För dem som vill ha päls men bryr sig om djur finns det fuskpäls som är syntetiskt skapad och inte bidrar till djurplågeri.

”För dem som vill ha päls men bryr sig om djur finns det fuskpäls som är syntetiskt skapad och inte bidrar till djurplågeri.”
En djurvän

Jakter som päls och läder jakter har utrotat många djur. Det ska inte hända igen. Eftersom vi människor inte har några naturliga rovdjur längre har man istället börja jaga bara för att.

Det är fel att döda djuren för att senare hänga dem på väggen eller gå runt i kläder av deras hud. Vi som människor har aldrig behövt dessa smådjur för såna brutala syften, de har aldrig haft nödvändig resurser för oss och används bara för sin päls.

Samma sak gäller troféjägare, dödar ett djur för hänga upp dem på väggen som om de bara vore dekorationer. De är levande varelser som andas och lever precis som vi människor.

Tänk dig hur det skulle vara om vi människor sprang i skogen och blev skjutna av exempelvis ett rådjur och sedan hängdes på en vägg, skulle du gilla det? Nej det vi inte själva vill bör vi inte göra mot andra oavsett om de är människor eller djur. Vi borde inte heller testa kosmetiska produkter på djur och borde istället betala frivilliga människor som är beredda att testa dem.

Annons

Vi människor har alltid i vår existens mest brytt sig om sig själva. Vi har utrotat många arter av djur bara för det vi kallar “nöje” så borde det inte vara.

Många utrotningshotade djur tjuvjagas och säljs på svarta marknaden över hela världen.

Tycker du att det borde vara så här att djur utnyttjas som “leksaker”? Det tycker inte jag. Är du beredd att försöka göra någonting åt det här?

Det finns mycket man kan göra i vardagen. Du kan adoptera hemlösa djur och ge dem en ny chans i livet. Du kan laga mer vegetariska rätter och minska konsumtionen av kött. Du kan köpa godkända kosmetiska produkter som inte har testats på djur. Minska på jaktrundor och försök köpa mer fuskläder och fuskpäls.

En djurvän

Annons
Annons
Annons
Annons