GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Insändare: En klimatdröm om Avgift & Utdelning

Vaknade i morse med en dröm i huvudet. I drömmen hade jag en känsla, en sådan optimism. Teknikoptimism.
Publicerad 19 november 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Avgift & Utdelning kan bidra till en lösning på klimatproblemet.
Avgift & Utdelning kan bidra till en lösning på klimatproblemet.Foto: Henrik Montgomery/TT

Vilken glädje, tekniken hade segrat. Tagit de avgörande stegen. Klimatkrisen var äntligen löst! Lycka!

Men så kröp verkligheten inpå. Jag försökte komma ihåg vilken teknik jag drömt om. Men kunde inte återskapa något av innehållet i drömmen. Inte vad det rörde sig om eller vilka problem som skulle lösas. Insåg vekligheten.

”Visst finns det en del teknik. Men insikten är att vi måste välja. Vi måste också välja bort. Välja systemförändring. Välja politiska åtgärder.”
Solveig Samuelsen

Visst finns det en del teknik. Men insikten är att vi måste välja. Vi måste också välja bort. Välja systemförändring. Välja politiska åtgärder. Välja bort att skövla våra egna och andra länders skogar. Välja psykologiskt smarta lösningar som ger tillbaka till dem som mest behöver tillskott i den oundvikliga omställningen.

Avgift & Utdelning är en sådan administrativ och politisk lösning. Dela ut klimatomställningsbidrag till alla invånare, mer på landsbygd och mest i glesbygd. För övrigt lika stora delar till alla. Låt detta bidrag helt finansieras av avgifter på koldioxidskapande bränslen. I Kanada har man för några år sedan infört en variant av Avgift & Utdelning.

Glasgow och andra stora evenemang är avgörande, men även lokala politiska åtgärder. I varje region och i varje land. Om politikerna inför Avgift & Utdelning i Sverige nu finns anledning till optimism. Och kanske blir omställningsbidraget en sporre att utveckla klimat- och miljövänliga tekniker.

Solveig Samuelsen, Klimatsvaret - CCL Sverige