Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: En tjänstemans bekännelser

Jag arbetar som relativt högavlönad tjänsteman i offentlig sektor i Blekinge, Här kommer en dagbok på hur en arbetsvecka kan se ut och så som jag upplever den.
Blekinge • Publicerad 9 december 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Man kanske har det rätt bra ändå ...
Man kanske har det rätt bra ändå ...Foto: Mostphotos

Måndag

07.30: Kommer till jobbet och startar datorn. Ett av programmen hänger upp sig vid uppstart så en omstart krävs.

Annons

07.40: Datorn igång och arbetet kan starta. Inget direkt produktivt arbete, enbart planering inför veckomötet som startar 09.00. Kollar de fåtal mejl som kommit sen i fredags.

09.00: Veckomöte. Alla på avdelningen deltar och går igenom vad som planeras att göras under veckan. Både lite glädje över vad som är på gång och lite oro över att skattepengar inte används vettigt i ett projekt. ”Om någon frågar är det igång”.

09.50: Veckomötet slut. Snabbfika.

10.05: Arbete med plan för ett projekt som ska genomföras under 2023. Andra liknande organisationer har tidigare gjort snarlika projekt så till stor del bara att kopiera, men går nog ändå att lägga några timmar på det för att anpassa till lokala förhållanden.

Diskussioner om detaljer hur veckans arbete ska läggas upp.

11.00: Redigering, funderingar och diskussion om ett dokument som ska läggas ut på en hemsida som besöks av nästan ingen alls.

11.30: Lunch. Pasta Carbonara.

12.30: Tillbaka från lunchen. Arbete med sammanställning av den senaste månadens arbete. Ska resultera i en presentation som en handfull personer ska ta del av. Vad vore livet utan Powerpoint.

15.00: Snabbfika

15.10: Fortsatt arbete med sammanställning av presentationen som ska visas för en handfull personer.

Annons

16.30: Dags att gå hem.

Tisdag

07.30: Kommer till jobbet och startar datorn. Skickar ut meddelande till samtliga medarbetare i gruppen. Alldeles för tidigt så utan respons. Helt dött då ”alla” fortfarande jobbar hemifrån. Tänk vad mycket skattepengar som används till att betala hyra för tomma lokaler.

Arbetar med en FAQ till ett pågående projekt. I stort sett all info finns redan sammanställd på annan plats, så de som kan googla kan hitta infon mycket enkelt.

Fortsatt arbete med presentationen som ska visas för en handfull personer.

09.45: Fika

10.00: Fortsatt arbete med FAQ och presentation.

Ta fram kortare text till pressmeddelande.

11.30: Lunch. Hamburgare.

12.10: Tillbaka från lunchen. Vänta på dokument som fastnat någonstans. Fick till slut dokumentet så texten kan skickas vidare. Diskussion med medarbetare som ska sluta.

Annons

14.45: Fika

15.00: Arbete med texter och dokument som ska tas bort ur system. Workshop imorgon. Förberedelse med att ta reda på var workshopen är, ta med utrustning som behövs m.m. När post-it-lappar åker fram då vet man att då är det tankeverksamhet på hög nivå som är på gång.

Onsdag

09.00: Workshop. När man har workshop kan man inte arbeta full arbetsdag, det är för jobbigt och krävande. Därför måste man börja senare än normalt. Inledning och syfte med dagen.

10.00: Konferensfika. Kolla på powerpointpresentationer.

11.30: Klassisk konferenslunch. Vegetariskt.

13.00: Fortsatt koll på powerpointpresentationer. Grupparbete. Färre post-it-lappar än normalt. Dock i olika färger.

14.30: Konferensfika.

15.00: Sammanfattning av dagen. Koll av mejl.

16.00: Slut.

Annons

Torsdag

07.30: Vanlig arbetsdag. En hel dag har gått utan att ha stenkoll på mejlen, men det gick alldeles utmärkt. Inte speciellt mycket backlog. Lite snabbfix som behöver ordnas. Interna IT-system som krånglar. Det gör de ganska ofta, vid varje uppdatering är det i stort sett alltid något som slutar fungerar som fungerade innan uppdateringen.

9.40: Snabbfika. Helt mörkt i fikarummet, viktigt att spara el. Under onsdagskvällen gick det dock inte att undgå att i princip alla lampor i stan var tända. Överallt och i varenda kåk. Uppdatering av diverse saker, en ville ha hjälp med en text, en annan med ett bildspel.

11.15: Börjar fundera på vad man ska äta idag.

11.30: Lunch. Konstaterar för femtioelfte gången att halvfabrikat på närmsta hak inte är någon bra idé.

12.30: Tillbaka från lunch. Fortsatt hjälp med texter och så blev det hela dagen.

16.30: Slut.

”Snabbfika. Helt mörkt i fikarummet, viktigt att spara el. Under onsdagskvällen gick det dock inte att undgå att i princip alla lampor i stan var tända. Överallt och i varenda kåk.”
Relativt högavlönad tjänsteman

Fredag

07.30: Händer inte så mycket. Gör det nästan aldrig på fredagar.

09..00: Veckomöte. Möte med hela gruppen där vi sammanfattar veckan. Lite konstigt att sammanfatta veckan när det nästan är en hel arbetsdag kvar, men det går väl alltid att slå ihjäl några timmar.

Annons

9.50: Snabbfika

10.00: Diskussion med medarbetare om ett projekt med oklart syfte och som kostat alldeles för mycket pengar. Kommer ändå fram till något som kan rädda upp det lite i alla fall. Funderar på om detta kan hamna på årets tio-i-topp-lista på projekt som kostat skattemedel i alldeles för hög grad utan att göra någon nytta. Konkurrensen om platserna är stenhård. Men, jo, den hamnar nog på listan.

11.30: Lunch. Buffé. Schnitzel är inte så tokigt ändå.

12.30: Ekar tomt i det gigantiska kontorskomplexet. Det gör det nästan alltid men ännu mer på fredagar. Fick lite mer uppgifter som ska vara klara i början av 2013. Diskussion med kollega om när vi ska göra ett litet projekt som blivit uppskjutit några veckor, men det lossnar nog innan jul.

15.15: Kanske dags att gå hem och ägna den sista timmen åt träning på arbetstid. Funderar på hur de har det inom andra yrkesgrupper där de arbetar 24-7 och ingångslönen är hälften så hög. Man har det rätt bra ändå…

Relativt högavlönad tjänsteman

Annons
Annons
Annons
Annons