Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Energi en del av totalförsvaret

Energiförsörjningen måste vara en del av Sveriges totalförsvar.
Sverige • Publicerad 9 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Energi - en del av totalförsvaret.
Energi - en del av totalförsvaret.Foto: Paul Kleiven

Hela vårt samhälle är beroende av el. Utan el kan vi inte handla i butiker, se på TV eller använda mobilen. Efter ett antal olyckliga politiska beslut har vi nu hamnat i en situation där marknadskrafterna i Europa styr priset på el i Sverige.

Vi producerar mer el än vi behöver i Sverige. Sveriges export under sommaren har motsvarat ca tre kärnkraftverk om dagen. Priset på el har ändå skjutit i höjden medan produktionskostnaden är den samma.

Annons

När elmarknaden avreglerades så lovade de beslutande politikerna att det skulle leda till sänkta elpriser. Så blev det inte.

Det investerades i elkablar under Östersjön till Tyskland, Polen, Litauen och Danmark. Effekten blev att när det blev elbrist på kontinenten så ökade elexporten och det drog upp elpriset i Sverige. Nu har vi den absurda situationen att vi har ett elöverskott i Sverige samtidigt som vi har fått tyska priser.

Stamnätet är de stora landsövergripande ledningarna. Det ägs av Svenska Staten och förvaltas och drivs av Affärsverket svenska kraftnät. Ändå är säkerhetsläget alarmerande.

I och med avregleringen 1996 öppnades elmarknaden helt för privata företag. Det har lett till att marknadskrafter styr. En stor del av den svenska elmarknaden ägs av utländska investerare. I en krissituation är vi oerhört sårbara. Oavsett hur mycket Nato-trupper som placeras i Sverige blir vi försvarslösa utan el.

”Oavsett hur mycket Nato-trupper som placeras i Sverige blir vi försvarslösa utan el.”
Åke Stridh

Sverige måste återta kontrollen av den svenska elmarknaden. Den är en del av totalförsvaret. Vänsterpartiets förslag om ett Sverigepris på el blir då helt naturligt. Den el vi exporterar blir sedan till ett pris anpassat till den Europeiska marknaden.

Sveriges säkerhet och energiförsörjning är politikens ansvar.

Åke Stridh

Annons
Annons
Annons
Annons