Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Ett korkat förslag?

Redan 2012 förde jag som moderat fram krav på att det svenska språket var grundläggande för att bli svensk medborgare och ville ha prov i svenska för detta.
Publicerad 1 oktober 2021 • Uppdaterad 4 oktober 2021
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Emilie Pilthammar skriver om hur hennes förslag ansågs korkade. Av dem som nu driver samma sak, flera år senare.
Emilie Pilthammar skriver om hur hennes förslag ansågs korkade. Av dem som nu driver samma sak, flera år senare.

2015 förde jag fram att människor som ville bli svenska medborgare skulle klara ett prov i allmänkunskap, där det mest basala om Sverige som land skulle ingå.

Reaktionen jag då fick från de då egna leden var att jag var korkad. Jag nedvärderade människor, ville se till att de inte kom hit och de ansåg att kunskapen om vem Astrid Lindgren var eller hur Nobelpriset kom till var irrelevant.

Annons

Döm om min förvåning när tidigare ordförande i Muf ansåg att jag var korkad, nu sex år senare, för fram samma sak. Dåvarande Muf och nuvarande Moderater i Karlshamn anser att en Sverigeintroduktion a la Oliver Rosengren i Växjö - som pratade sig varm om Reinfeldt och helt öppna gränser - nu är aktuell. NU ska man ha krav på samhällsorientering för utrikes födda och det ska kontrolleras med ett prov.

Sex till nio år efter rent politiskt och det finns svart på vitt. Om man hade valt att lyssna på de som hade idéer och fört fram dessa istället för att klia rätt rygg så kanske Sverige hade besparats väldigt mycket bekymmer och lidande.

”Medborgerlig Samling består av människor som tar till vara på tankar, idéer, lyssnar på gräsrötterna och vill få bort den politiska adeln.”
Emilie Pilthammar, Medborgerlig Samling (MED)

Medborgerlig Samling består av människor som tar till vara på tankar, idéer, lyssnar på gräsrötterna och vill få bort den politiska adeln. Vi var först i Sverige med att kräva en biometriskt säkrad folkräkning, skrev redan 2018 in att utrikes födda ska klara ett prov i svenska - både muntligt och skriftligt, samt ett samhällskunskapstest för att få bli svenska medborgare.

MED kräver dessutom att för att få bli en del av vårt svenska samhälle, så ska du ha varit straffri sedan minst tio för på brott där fängelse finns i straffskalan.

Vi har väldigt mycket bra politik så ni kan gå in och läsa där vilka idéer ni ska föra fram om en sisådär fem till tio år.

Problemen i detta landet kan inte lösas av dem som fortfarande sitter med skygglappar på, stora löner och tror att deras lilla göl är en ocean.

Problemen i Sverige kan bara lösas av de partier som inte varit en del i att skapa dem.

Emilie Pilthammar, Ledamot i Partistyrelsen, Medborgerlig Samling

Annons
Annons
Annons
Annons