Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fakta om biografen i Olofström

Senaste veckan har det skrivits insändare, artiklar och diskuterats på sociala medier kring biografens framtid i Olofström.
Olofström • Publicerad 2 juli 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Christoffer Danielsson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden ger svar och fakta om biografen i Olofström.
Christoffer Danielsson (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden ger svar och fakta om biografen i Olofström.Foto: Gunnel Persson

Här är några viktiga fakta och klargöranden.

1. Utgångsläge: Biografen är viktig för majoriteten av invånarna i kommunen ur flera aspekter. Därmed är den även viktig för kultur- och fritidsnämnden, styret vidare ut till socialdemokraterna.

Annons

2. Fakta: Kommunen har hyrt biograflokalen av en privat hyresvärd och sedan hyrt ut den till biografens ägare, ett aktiebolag.

Mellanskillnaden på hyran blir ett indirekt bidrag. Ett gammalt avtal som ej följer dagens bidragsregler eller kommunallagen, som endast tillåter bidrag till företag vid synnerliga skäl – ett begrepp som i praktiken fungerar som ett förbud med få undantag, till exempel för att rädda arbetstillfällen.

3. Dialogmöte: I slutet av 2023 hölls ett möte med berörda parter eftersom kommunen behövde säga upp hyresavtalet före årsskiftet. Jag var då tydlig med att politiken vill stödja verksamheten genom att köpa kulturtjänster för skola och fritid istället för en subvention utan krav på motprestation.

4. Övergångsperiod: En period för hela 2024 inleds för att företagaren ska kunna anpassa verksamheten och förhandla fram ett eget hyresavtal. Ett flertal tjänstepersoner har även engagerat sig i möte med näringsidkaren för att stötta inför förändringen.

5. Nuläge: Nämnden via ordförande har inte hört från företagaren förrän 28/6 som då per telefon meddelade att ”verksamheten skall läggas ned eftersom kommunen inte vill fortsätta som det alltid varit och tidningen kommer att informeras”

Ovan kom som en överraskning efter lång tids radiotystnad, men förändrar inte nämndens förutsättningar i sig.

”Spelreglerna som finns är till för att säkerställa att offentliga medel används ansvarsfullt och rättvist, samt förhindra att skattemedel missbrukas eller ger enskilda fördelar. Önskvärt under året vore att hitta en rimlig väg framåt som innebär att vår fina kommun fortfarande har en biograf även framledes.”

Sammanfattning: Vi står inför en utmaning. Frågan är större än nämnden och blev aktuell först vid hot om nedläggning under fredagen.

Spelreglerna som finns är till för att säkerställa att offentliga medel används ansvarsfullt och rättvist, samt förhindra att skattemedel missbrukas eller ger enskilda fördelar.

Önskvärt under året vore att hitta en rimlig väg framåt som innebär att vår fina kommun fortfarande har en biograf även framledes.

Det kräver att alla inblandade parter vill blicka framåt och fokusera på lösningar som är gångbara i nutid och inte fastnar i dåtid.

Christoffer Danielsson, Ordförande kultur- och fritidsnämnden, Ordförande (S) Olofströms kommun

Annons
Annons
Annons
Annons