Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Falskt scenario

Svar till ”Magdalena Andersson (S) slarvade bort över 100 miljarder” Camilla Brunsberg (M) och Ida Drougge (M) I Sydöstran Debatt 3 augusti.
Brottsligheten • Publicerad 9 augusti 2023
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Camilla Brunsberg, moderat riksdagsledamot Blekinge, tror att en moderatledd regering kan minska brottsbenägenheten med sin politik, men det är ett falskt scenario menar insändarskribenten.
Camilla Brunsberg, moderat riksdagsledamot Blekinge, tror att en moderatledd regering kan minska brottsbenägenheten med sin politik, men det är ett falskt scenario menar insändarskribenten.Foto: Riksdagen

Att minska kriminaliteten, värna välfärden och de utsattas villkor prioriteras inte i M:s politik. Därför blir moderatdamerna hänvisade till populismens ömkliga metod. Fattas bara att Andersson gjorde det ”med berått mod”.

Den repressiva fokuseringen och bristen på förebyggande arbete får kriminaliteten att växa i moderat regi. M för en politik som ökar klyftorna och gynnar dem som redan har. Därför är det ett hån både mot de utsatta och mot sanningen att hävda att regeringen för en politik till exempel ”för de barnfamiljer som kämpar för att få ekonomin att gå ihop”.

Annons

Istället för åtgärder i välfärdens tjänst och I arbetet för att bygga bort utanförskapens villkor säger regeringen att de tillsätter en utbetalningsmyndighet som ska ”granska statens utbetalningar och motverka fusk och brottslighet i systemen”. Detta sker redan och sedan länge. Att regeringen som styrde fram till 2014 slarvade bort minst lika många miljarder per år i samma ärenden vill M inte ska komma i dagen.

”Den repressiva fokuseringen och bristen på förebyggande arbete får kriminaliteten att växa i moderat regi.”
Inge Johansson

Att en moderatledd regering skulle minska brottsbenägenheten är ett falskt scenario i Brunsberg/Drougges drömvärld. Vi vet att ett jämlikare samhälle i sig minskar brottsbenägenheten. Större klyftor leder till ökat fiffel. För att I någon mån göra sken av att motverka den processen vill M framhålla en utbetalningsmyndighet. Utredningar och myndighetsutövning är populärt i regeringens politik. Till höga kostnader men få resultat.

I ett jämställdhets- och brottsförebyggande perspektiv är M:s politik således ett sänke I sig. Med SD vid rodret blir det än värre. Ulf f Kristersson (M) står sig slätt när justitieutskottets ordförande Richard Jomshof (SD) äventyrar Nato-processen, och när han och riksdagsman Björn Söder (SD) uttrycker sig minst sagt klantigt kring andra människors värderingar. Det kostar på att vinna makten med ett antidemokratiskt bagage.

Sprickorna i regeringsunderlaget framgår allt tydligare. Enligt senaste opinionsmätningen förlorar både M och SD väljare. Och de går varken till KD eller L. Blekinges riksdagsledamot Camilla Brunsberg och Ida Drougge är oroliga.

Inge Johansson

Annons
Annons
Annons
Annons