Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fem frågor

Fem frågor från Anders Englesson:
Karlshamn • Publicerad 8 december 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Var det vad du avsåg när du röstade för bygget Gärdebring? Det undrar Anders Englesson.
Var det vad du avsåg när du röstade för bygget Gärdebring? Det undrar Anders Englesson.Foto: Mattias Mattisson

1.Skogen i Väggaparken är stympad och sargad. Gamla majestätiska träd har fällts av kommunen för ekonomisk vinning. Maskiner har rivit upp sår i marken som kommer ta år att läka. Detta har skett trots att kommunfullmäktige beslutat att använda häst i tätortsnära skog.

”Är inte kommunfullmäktige högsta beslutande organ i Karlshamn?”
Anders Englesson

Är inte kommunfullmäktige högsta beslutande organ i Karlshamn?

Annons

2.Enligt uppgift är det kallt i kommunens skolor. Orsaken uppges vara att Energimyndigheten vill att elförbrukningen i landet ska sänkas med fem procent. ”Vi drar vårt strå till stacken” säger kommundirektören Daniel Wäppling i lokalpressen den 20 oktober. Han fortsätter ”innetemperaturen ska sänkas från 21 till 19 grader i kommunens lokaler”.

Har de styrande missat att kommunens lokaler värms av spillvärme från Mörrums bruk, inte av el?

Detta förklarade den förra VD:n för kommunens energibolag i en insändare den 14 november. Trots att varken pengar eller kilowatt sparas måste uppenbarligen skolelever frysa.

Vet inte kommunledningen skillnad på fjärrvärme och el?

3. Karlshamns kommun har antagit en cykelpolicy. I denna uppges att cykling är det viktigaste trafikslaget i kommunen. Trots detta har kommunen inte ens bemödat sig att delta i den stora undersökning om cyklisternas situation i landet som cykelfrämjandet genomför med jämna mellanrum. Skäms kommunen över att inte leva upp till sin egen policy?

Skäms man för att cyklister betraktas som mindre viktiga än bilister i Karlshamn?

4. Bygget på östra piren blir bara dyrare och dyrare. Och inte kommer det några hyresgäster utifrån. De bara flyttar från andra lokaler i staden. Den första hyresgästen var biografen. Hyreskontraktet är hemligt eftersom det är en extremt dålig affär för kommunen. Det sägs att överenskommelsen med sparbanken också är subventionerad och därför hemlig?

I vilket fall anser privata fastighetsägare att kommunens fastighetsbolag dumpar hyrorna i kommunen. VD:n för fastighetsbolaget skriver dock i ett mejl till undertecknad att ”privata fastighetsägare är glada över att vi pressar upp hyrorna i staden.”

Tja, nu har kommunen i alla fall byggt nya lokaler åt två banker i staden.

Var det vad du avsåg när du röstade för bygget Gärdebring?

Annons

5. Vi noterar att militären som vanligt har frisedel när det gäller miljökrav. Nu senast flygvapnet. Helt utan flygskam far de runt i julgransformation i Blekinge och Skåne. Hur mycket växthusgaser spyr de ut helt i onödan?

De kallar det för en övning. Ska de flyga runt som en julgran när ryssarna kommer?

Anders Englesson, Köksbordspartiet.se

Annons
Annons
Annons
Annons