Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fiskare måste få A-kassa

Jag har blivit uppvaktad av lokala representanter för det småskaliga fisket. Det finns ett regelverk som säger att fiskare under vissa förutsättningar har rätt till ersättning vid dåliga väderförhållande som hindrar dem från att fiska. De tillhör Handels A-kassa och ett utdrag ur regelverket bifogas sist i detta brev.
Fisket • Publicerad 7 september 2022
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Centerpartiets Magnus Larsson försöker lösa fiskarnas problem med A-kassan.
Centerpartiets Magnus Larsson försöker lösa fiskarnas problem med A-kassan.Foto: centerpartiet

De lokala representanterna för fisket lyfter fram att detta regelverk inte har fungerat. Det brister i samverkan mellan Arbetsförmedling och A-kassa. Representanter för fisket säger att de under en längre tid försökt få till ett möte med inblandade parter för att lösa situationen utan att lyckas.

Jag har själv varit i kontakt med Arbetsförmedlingen och kan bekräfta den bild fiskets representanter ger. Arbetsförmedlingen i Blekinge säger att fiskarna måste söka jobb för att få rätt till ersättning även för enstaka dagar kopplade till väderförhållanden.

Annons

Fiskarna tycker med rätta att detta är orimligt då det bara rör sig just om enstaka dagar och att de redan har ett heltidsjobb i grunden med fisket. Om man inte söker arbete riskerar man att bli uteslutna ur A-kassan. Arbetsförmedlingen lokalt menar att de inte kan göra några undantag gällande kravet på att jobb ska sökas. De höll däremot med om att det inte var en bra ordning men att det krävs lag-/regeländring på nationell nivå för att få till en ändring.

Vi har tagit initiativ till ett möte i Karlskrona mellan fiskare och Centerpartiets ansvarige för Arbetsmarknadsfrågor, Alireza Akhondi (riksdagsledamot), och han har sedan tagit upp frågan med Arbetsmarknadsdepartementet. Inga besked har i skrivande stund kommit därifrån.

”Från Centerpartiets sida anser vi att frågan om fiskarnas rätt till A-kassa snabbt behöver lösas då enskilda fiskare nu hamnat i kläm.”
Magnus Larsson, Centerpartiet

Från Centerpartiets sida anser vi att frågan om fiskarnas rätt till A-kassa snabbt behöver lösas då enskilda fiskare nu hamnat i kläm. Därför lämnar vi in den här skrivelsen/öppna brevet ställd till ansvarigt departement och ansvarig minister för att få återkoppling och förhoppningsvis en snar lösning på frågeställningen oavsett hur det politiska styret ser ut efter valet.

För oss är det viktigt att värna om det småskaliga lokala fisket och den kompetens och kulturgärning utövarna står för. Närproducerade livsmedel är viktigt och fisket bidrar till en levande kust- och skärgårdsbygd.

Magnus Larsson (C), Kommunalråd, Karlskrona

Annons
Annons
Annons
Annons