Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fisket är hotat

Det kustnära småskaliga svenska fisket är hotat, till stor del på grund av trålfiske från stora båtar, men även av säl och skarv som blir allt fler.
Blekinge • Publicerad 30 april 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Det kustnära småskaliga svenska fisket är hotat, skriver Centerpartiets Ingrid Hermansson. Trålaren på bilden är dock isländsk, i Barents hav.
Det kustnära småskaliga svenska fisket är hotat, skriver Centerpartiets Ingrid Hermansson. Trålaren på bilden är dock isländsk, i Barents hav.Foto: TT

Centerpartiet i Blekinge vill öka och utveckla insjöfisket, och det kustnära fisket. Det förstärker turismen och en levande landsbygd.

Våra hav och insjöar är känsliga, klimatförändringar med förhöjda temperaturer, miljögifter, invasiva arter och överfiske från fartyg och djur som sälar och skarv kan skapa en förödande obalans i våra sjöar och hav.

Annons

De kommersiella krafterna att dammsuga upp fisk som blir till fiskmjöl som används till foder är starka. En viktig del i att rädda det kustnära fisket är att det storskaliga fisket längs våra kuster måste regleras.

Gränserna behöver flyttas ut och fiskekvoterna minskas för det storskaliga fisket.

Fritidsfisket och fisketurismen är viktig för Blekinge, och kan utvecklas både när det gäller det kustnära, men även i åar och insjöar.

Det finns mycket att göra för fisket. Blekinge har goda förutsättningar att flytta fram sina positioner inom fisket.

För att unga ska vilja bli fiskare behöver lönsamheten förbättras och det behöver bli lättare för någon att köpa och ta över fiskeriföretag.

Centerpartiet ser därtill en möjlighet till att utveckla fisketurismen genom exempelvis gårdsbutiker, rökerier, restauranger och caféer. En förutsättning är ett sunt och balanserat fiskbestånd.

Centerpartiet ser förhoppningsfullt på att i framtiden mer förädlad svensk fisk hamnar direkt på svenska tallrikar i stället för att exporteras och malas ned till foder.

En uppmaning till regeringen och dess partier, M, KD och L att prioritera dessa frågor och se potentialen i ett starkt kustnära fiske.

”Centerpartiet i Blekinge vill stoppa det storskaliga överfisket i våra hav och längs våra kuster, se en ökad jakt på säl och skarv samt att det småskaliga fiskets regler och administration ska förenklas.”
Ingrid Hermansson, Centerpartiet

Centerpartiet i Blekinge vill stoppa det storskaliga överfisket i våra hav och längs våra kuster, se en ökad jakt på säl och skarv samt att det småskaliga fiskets regler och administration ska förenklas.

Ingrid Hermansson (c), Ledamot regionalutvecklingsnämnden, Region Blekinge

Annons
Annons
Annons
Annons