Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Fler behöver upptäcka Blekinge

Turismen har blivit en av Sveriges viktigaste framtidsbranscher. Förra året omsatte turistnäringen 249 miljarder och sysselsatte fler än 125 000 personer.
Blekinge • Publicerad 27 mars 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Blekinge har en kombination av enastående natur och unikt välbevarade historiska miljöer skriver Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot.
Blekinge har en kombination av enastående natur och unikt välbevarade historiska miljöer skriver Magnus Manhammar, socialdemokratisk riksdagsledamot.Foto: Frida Askevik

Turism är historiskt en stark tillväxtbransch som växer varje år, även under lågkonjunktur. Enligt beräkningar har turismen i Sverige möjlighet att fortsätta öka sin omsättning rejält de kommande åren.

Ökad turism innebär många nya jobb, vilket inte minst vi i Blekinge gärna skulle vilja ha. Det finns få platser i Sverige som är lika lämpade för turism som Blekinge. Länets geografiska placering i hjärtat av Östersjön gör att det bor över 70 miljoner människor inom en radie av endast 60 mil och möjligheterna för att ta sig hit med bil, tåg eller båt är relativt goda.

Annons

Med sin kombination av enastående natur och unikt välbevarade historiska miljöer finns det egentligen inget annat område i norra Europa som kan mäta sig med Blekinge. Att Blekinge är representerat på både Unescos lista av historiska världsarv och på Unescos lista över världsunika natur- och biosfärsområden talar sitt tydliga språk.

Blekinge har redan många fantastiska besöksmål och det finns en mängd engagerade småföretagare och eldsjälar som har lagt ner ett otroligt arbete på att bevara och tillgängliggöra dessa miljöer.

Blekinges turism har emellertid en potential att växa sig mångdubbelt större än vad den är idag och då är det främst de offentliga aktörerna som måste skapa bättre förutsättningar för turismföretag.

”Blekinges turism har emellertid en potential att växa sig mångdubbelt större än vad den är idag och då är det främst de offentliga aktörerna som måste skapa bättre förutsättningar för turismföretag.”
Magnus Manhammar

Med fler och tydligare strategiska satsningar skulle exempelvis Karlskrona kunna bli en lika känd och populär turiststad som Visby eller Strömstad. I första hand handlar det om att på allvar lyfta fram och göra världsarvet tillgängligt, men också om att använda stadens unika läge vid havet för att skapa fler möjligheter till ett levande stadsliv med uteserveringar, gågator, parker och affärsliv.

En lyckad storsatsning på turism i Blekinge kommer att få massor av positiva effekter. En direkt effekt är såklart fler arbetstillfällen och ökade skatteintäkter. Men det är bara början.

Ökat turismutbud höjer även livskvalitén i länet och gör Blekinge till en attraktivare plats att leva och verka på för både företag och privatpersoner. Alla har något att vinna på att fler upptäcker Blekinge.

Magnus Manhammar, Riksdagsledamot för Blekinge (S)

Annons
Annons
Annons
Annons