Sydöstran logo
  1. Avdelningar
  2. Orter
  3. Sport
  4. E-tidning
  1. Tjänster
  2. Annonsera
  3. Tipsa oss!
  4. Kundcenter

Innehåll A-Ö

Annons

Insändare: Föräldrarna måste sluta tycka synd om sig själva

När man bestämmer sig för att skaffa barn så är det långt ifrån alltid man inser vilket ansvar man tar på sig.
Barn • Publicerad 1 februari 2024
Detta är en insändare i Sydöstran. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vilken syn våra barn får på samhället grundas till stor del i hemmet.
Vilken syn våra barn får på samhället grundas till stor del i hemmet.Foto: Larsen, Håkon Mosvold

Jag har under åren fått höra mängder av orsaker till varför personer väljer att skaffa barn. Några gör det för att bekräfta sin kärlek till varandra, några gör det därför att det på något sätt hör till och sedan kommer vi till gruppen som gör det för att skaffa inkomst, för att slippa jobba och av andra egoistiska skäl.

Att skaffa barn innebär ett livstidsåtagande! De barn som vi sätter till världen har rätt att kräva en massa saker av dig.

”Att skaffa barn innebär ett livstidsåtagande! De barn som vi sätter till världen har rätt att kräva en massa saker av dig.”
Stefan
Annons

Kärlek, värme, närhet, ekonomisk trygghet, barnen har dessutom rätt att kräva att du behandlar barnen med respekt. Barnen har rätt till utbildning, trygghet i hemmet, barnen har rätt till kläder, fritidsintressen, barnen har utefter ålder och mognad rätt att fatta egna beslut.

Listan kan göras lång på de skyldigheter du har som förälder men dina rättigheter som förälder är begränsat till att om du, efter bästa förmåga behandlar dina barn rätt så har du också förmånen att få se dina barn växa upp till bra och stabila vuxna som i sin tur sätter egna barn till världen.

Som förälder är det också ditt ansvar att vara bra förebild för dina barn. En bra förebild är föräldrar som går till arbetet tjänar pengar, ger barnen en positiv bild av att vara medmänniska. Naturligtvis är inte allt helt problemfritt att genomföra men med en god vilja kan man komma långt.

Vilken syn våra barn får på samhället grundas till stor del i hemmet. Om barnen får höra och lära sig att alltid skylla på någon annan för sin egen situation så kommer naturligtvis barnen att ta det med sig. Om barnen matas med att det är samhällets ansvar så naturligtvis är det det barnen får med sig.

Vi har under det senaste året bevittnat hur ett stort antal barn offrats till gängkriget och där fallit offer för dödande kulor från andra barn och sedan, som ett brev på posten så anklagar föräldrar samhället. En trend är också att föräldrar väljer att deportera sina barn till uppfostringsläger i olika länder, vilket ju är den enklaste vägen, då slipper man ju att ta ansvar själv!

Är det inte hög tid att vi alla börjar kalla en spade för en spade och inte lägger ansvaret på någon annan.

Samhället är vi så om det nu är samhällets fel att barn far illa så låt oss börja ta ansvar för hur samhället ser ut! Det är inte svårare än att börja i sin egen familj!

Stefan

Annons
Annons
Annons
Annons